Kárpátinfo hetilap


| 2021. 08. 08. – 14:44

A földműves gondolkodásmódját egyaránt jellemzi a hagyománytisztelet és a kreativitás. A gazdák többsége ma is azt vallja, amit az ősök már évszázadokkal ezelőtt így fogalmaztak meg: a földet nem lehet becsapni. Magyarán ez azt jelenti, hogy rendszeres szervesanyag-utánpótlás nélkül a fóliás zöldségtermesztés csupán kínszenvedés. Ugyanakkor az új dolgok felé történő nyitás szintén a termelés fontos részét képezi. Ez lehet egy új technológiai elem – például a termesztőközegben párásító berendezés felszerelése –, vagy egy új növény beemelése a vetésforgóba.

Ez utóbbival először próbálkoztak a kisdobronyi Solymos Sándorék, akik a környéken elsőként termesztettek hajtatóközegben szamócát.

– Látni mindeddig testközelből még nem láttuk, csak az interneten tájékozódtunk alaposan, meg falugazdászunk, Molnár Ádám árult el jónéhány fontos részletet a fóliás szamócatermesztéssel kapcsolatban – fogad a fóliaház bejáratánál a gazda. Ám nagy meglepetésemre a termesztési közegben most uborka nő.

– Ne tessék csodálkozni ezen! Tudni kell, hogy az intenzív termesztésű frigó palánták csak egy idényre hitelesítettek – magyarázza Solymos Sándor! Miután május végére, június elejére a tövek letermettek, és a Nagykönyv szerint ki kell szedni őket, hogy majd az újabb, a szaporatóanyagot előállító egyik multicégtől megvásárolt tétel augusztus végén – szeptember elején kerüljön kiültetésre. Mivel a szaporítóanyag beszerzése nem olcsó mulatság, mi nemrég úgy döntöttünk, hogy a legjobban fejlődő, a legtöbb termést adó bokrokat meghagyjuk, és kora ősszel pótoljuk a kieső részt. És hogy a fólia addig se álljon üresen, július közepétől uborkát termesztünk benne. Az már látható, hogy a két növény békésen megfér egymás mellett. Amikor tehát szeptember közepén elkezdjük pótolni a hiányzó szamócatöveket, az uborka még javában terem majd.

– Túl vagyunk a kísérleti éven. Milyen eredménnyel zárult az első szamócás szezon?

– Ami a jövedelmezőségi mutatókat illeti, azzal maximálisan elégedettek vagyunk – hangzik a válasz. – Természetesen az eladott mennyiséget tekintve jelentősen elmaradtunk a közösségi médiában megismert adatoktól. De mi már hozzászoktunk ahhoz, hogy nem minden év egyforma, s azt is megtanultuk, hogy nem kell maximálisan azt forszírozni, hogy a tövek mihamarabb meghozzák az első termést.

– Holott úgy vélnénk, hogy ez a fóliás termesztés lényege.

– Alapjában véve ez így van, de mégis… Az utóbbi két évtized leghidegebb áprilisát tudhatjuk magunk mögött, s ez bizony a fűtetlen fóliasátrakban nevelt növények fejlődésére is erősen kihatott. Kora tavasszal fátyolfóliás takarással serkentettük a szamócatöveket a gyorsabb fejlődésre. Bár ne tettük volna, mivel a későbbiekben ez megbosszulta magát! Az április elején jelentkező kemény fagyok – pedig takarással ekkor is igyekeztünk megvédeni a zsenge hajtásokat – elvitték a legkorábbi virágokat. Úgy számoltunk, hogy összességében ekkor mintegy 80-100 kilogrammnyi termés veszett oda. Gondoljunk bele, hogy a korai szamóca kilójáért ez idő tájt 170-180 hrivnyát is megadtak. De ne panaszkodjunk, az első szedési tétel nálunk 150 hrivnyáért kelt el, s az utolsóért, a dzsemnek valóért is megadták a 30 hrivnyát. Egy idő után a felvásárlók már házhoz jöttek, és korlátlan mennyiségben vásárolták fel a legkorábbi gyümölcsünket. Egyébként azt tapasztaltuk, hogy tíz szedés fér bele egy szezonba, és nagyjából a nyolcadik szedés táján jelenik meg a szabadföldi szamóca, így az nem okoz igazi konkurenciát.

– A család jövőre is bizalmat szavaz ennek a növénynek. Semmiképp sem hagyunk fel ennek a szamóca a termesztésével. Mostanra már megismerhettük a technológia érzékeny pontjait, így joggal bízhatunk benne, hogy jövőre a hozamok tekintetében sikerül előre lépni. Hadd mondjam el, hogy baráti, ismeretségi körünkben is nagy az érdeklődés a fóliás szamóca termesztése iránt. Arra bátorítok mindenkit, hogy vágjon bele. Már csak azért is, mert azt tapasztaltuk, hogy kora tavasszal, amikor az első termések szedésre kerülnek, messze nem telített a piac. Így inkább segítő partnerei, és nem konkurensei lehetünk egymásnak.  

Kovács Elemér


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek