MTI

| 2021. 08. 09. – 17:30 | Kína |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Hazaindult a délnyugat-kínai Jünnan tartományban vándorló, 14 tagból álló elefántcsorda, amely tavaly márciusban hagyta el a tartomány déli részén fekvő, Hszisuangbannai Természetvédelmi Területet.

A Global Times című kínai lap internetes oldalán megjelent cikk szerint a csorda összes tagja jó állapotban volt, és nem jelentett veszélyt az emberekre, amikor szombaton Jühszi város közelében haladtak el - írja az MTI.

Vasárnap este „mesterséges iránymutatással” keltek át a Jüancsiang-folyón

– számoltak be a csordát felügyelő szakértők a Hszinhua kínai állami hírügynökség szerint, hozzátéve, hogy segítség nélkül az elefántok nem tudtak volna átkelni a folyón az esős évszakban megemelkedett vízszint miatt.

Egy tízéves elefántbikát még július elején visszaszállítottak az eredeti élőhelyére, miután 500 kilométer megtétele után elhagyta a csordát, és egyedül vándorolt tovább.

Két másik bika pedig még korábban tért vissza a természetvédelmi területre.

A vándorló elefántok mozgását a tudósok drónokkal követték nyomon, szükség esetén utakat zártak le a biztonságos haladásuk garantálására, és élelemmel térítették el őket a sűrűbben lakott területektől.

Kína azon kevés helyek egyike a világon, ahol a vadon élő elefántpopuláció nő a sikeres fajmegőrzési erőfeszítéseknek köszönhetően. Jünnan tartományban, az ázsiai elefántok egyetlen Kínában található, természetes élőhelyén az 1970-es években még 170 egyedből álló populáció mára 300-ra növekedett.

A városiasodás és az erdőirtás azonban csökkentette élőhelyük területét,

ezért lehetséges, hogy a vándorló csorda új otthont keres, ahol könnyebben juthat élelemhez.

Ezeknek a hatalmas testű emlősöknek napi 150-200 kilogramm élelemre van szükségük.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!