HáziPatika.com

| 2021. 08. 09. – 06:05 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Szapora szívverés, erős verejtékezés, kipirult bőr - a kellemetlen hőhullámok a változó korban szinte semmit sem kerülnek el. Ugyanakkor messze nem ez az egyetlen eset, amikor előfordulhat, hogy ilyesmivel kell szembenéznünk, a dolognak ugyanis jó néhány egyéb, meglepő oka lehet.

Bizonyos gyógyszerek szedése

A hőhullámok számos, receptre felírt gyógyszer lehetséges mellékhatásainak listáján ott szerepelnek. Ilyenek a különböző ópioidok, antidepresszánsok, illetve például bizonyos, csontritkulásra felírt tabletták. Ha valami újat kezdünk el szedni, és nem sokkal később hőhullámokat tapasztalunk, kérjük meg az orvosunkat, hogy írjon fel valami mást - írja a Házipatika.com.

Súlyfelesleg

Mivel a túlsúly hatással van az anyagcserére, nem ritka, hogy a plusz kilókkal rendelkezőknél hőhullámok jelentkeznek. Ilyenkor egészséges táplálkozással és rendszeres sporttal meg kell próbálni felvenni a harcot a plusz kilókkal. Ha sikerül leadnunk valamennyit, jó eséllyel a hőhullámok is megszűnnek majd.

Ételérzékenység, ételallergia

Csípős ételek fogyasztása után szinte mindenki azt tapasztalja, hogy melege lesz, és izzadni kezd. Ugyanakkor ezt a tünet olyankor is előjöhet, ha diagnosztizálatlan ételallergiánk, vagy ételintoleranciánk van. Gyakori "bűnösnek" számítanak az alkohol, a koffein, illetve bizonyos adalékanyagok, például a szulfitok. Ha evés után gyakran vannak hőhullámaink, érdemes lehet allergiatesztet végeztetni.

Szorongás

A stresszel, szorongással járhat ideges mozgás, szapora szívverés - és hőhullámok, illetve extrém izzadás is. Ilyenkor elsősorban a stresszt kell kezelni, illetve a forrását megszüntetni ahhoz, hogy elmúljanak a tünetek. A rendszeres sport, illetve meditáció, jóga, esetleg tai chi kifejezetten jót tehet.

Bizonyos betegségek

Pajzsmirigy-gondoknál nem ritkák a hőhullámok, különösen a pajzsmirigy-túlműködéssel küzdők esetében. Egyes fertőzések, illetve vírusok is kiválthatnak hőhullámokat. Ezekben az esetekben a kísérő tünetek láz, hasmenés, hasi diszkomfortérzés is lehetnek.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!