Origo
| 2021. 08. 09. – 13:00

Csütörtökön megnyitják a látogatók előtt azt az ókori gyorsétkezdét, amelyet tavaly tártak fel Pompejiben - közölte a régészeti park igazgatósága.

A régészek decemberben jelentették be, hogy a Pompejiben folyó ásatásokon egy egész ókori gyorsétkezdét sikerült feltárni, amely páratlanul jó állapotban maradt fenn - írja az Origo.

Massimo Osanna, a Pompeji Régészeti Park vezetője akkor elmondta, hogy miközben eddig az ásatásokon nyolcvan falatozó maradványai kerültek elő,

először sikerült teljes egészében kiásni a várost egykor betemető vulkáni láva és hamu alól egy úgynevezett "thermopoliumot", meleg ételeket kínáló étkezdét.

Az ókori gyorsétterem pultjának egy részére 2019-ben bukkantak rá a régészeti helyszínen. A kutatók azóta szakadatlanul dolgoztak a teljes étkezde feltárásán: sikerült kiszabadítani a pultot, amelynek tetején széles mélyedésekben tartották a meleg ételeket tároló edényeket, akárcsak egy mai gyorsétteremben, ahol a pultba süllyesztik a leveseskonténereket.

A pulton még mindig jól látható a sárga színű festék és egy kakas, valamint egy kacsa freskója. Ezek nemcsak dekorációként szolgáltak, hanem valószínűleg a menüt is reklámozták.

Valeria Amoretti, a pompeji régészcsoport antropológus tagja szerint a freskók részben azokat az ételeket és italokat ábrázolták, amelyeket helyben árultak. A fogásokat tartó edényekben többek között kacsacsonttöredéket,

valamint kecske, sertés, hal és csiga maradványait fedezték fel.

Az ókori gyorsétkezde jó helyen állt, egy kis térre nyílt, amelyen egy szökőkút is volt, és a közelében egy másik thermopolium is volt.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek