MTI

| 2021. 09. 01. – 13:00 | Európai Unió |
Az Európai Unió sem az illegális migráció elleni küzdelemmel kapcsolatban, sem a schengeni térség Nyugat-Balkánnal való kibővítését illetően nem rendelkezik világos stratégiával. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Európai Unió sem az illegális migráció elleni küzdelemmel kapcsolatban, sem a schengeni térség Nyugat-Balkánnal való kibővítését illetően nem rendelkezik világos stratégiával - jelentette ki Andrej Babis cseh kormányfő szerdán reggel újságíróknak nyilatkozva a prágai katonai repülőtéren, mielőtt elindult volna Szlovéniába a Bledi Stratégiai Fórumra (BSF).

A tanácskozás központi témája idén Európa jövője - írja az MTI.

Andrej Babisnak meggyőződése, hogy az afganisztáni helyzet alakulása következtében, ahol a tálibok átvették az ország ellenőrzését,

az Európai Uniónak elsősorban Törökországgal kell majd tárgyalásokat folytatnia.

Európát meg kell védeni az illegális migrációtól - szögezte le a cseh kormányfő. Megismételte: a schengeni rendszer 2015-ben nem volt működőképes. "Magyarország volt az egyetlen ország, amely működőképes volt" - hangsúlyozta Babis, méltatva a migrációs válság tetőzése idején hozott magyar kormányzati intézkedéseket.

"Magyarázatot kell kapnunk arra, hogy Bulgária, Románia, Horvátország és Szerbia miért nem tagjai még a schengeni térségnek" - jegyezte meg a miniszterelnök. Rámutatott: a cseh kormány ismételten szót emelt ezen országok csatlakozása mellett a schengeni térséghez.

A bledi fórum másik fontos témája Afganisztán lesz.

"Az afganisztáni tapasztalatok elgondolkodásra késztetnek" - mondta Babis. Hozzátette: ki kell várni, hogyan alakul az ottani helyzet a tálibok hatalomátvétele után. Úgy vélte, hogy az esetleges afgán migráció megállítása érdekében elsősorban Törökországgal kell tárgyalni. Az Európai Uniónak pénzt kell felajánlania Ankarának, hogy az gondoskodni tudjon a migránsokról.

Az Európába irányuló korábbi menekülthullám idején az EU megegyezett Törökországgal, hogy a migránsok megállítása fejében több millió eurót fizet neki.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!