HáziPatika.com

| 2021. 09. 01. – 16:09 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A 8-9 órás munkanapok közepén, kora délután sokan éreznek szinte leküzdhetetlennek tűnő fáradtságot. Ilyenkor a legtöbben kávét, esetleg energiaitalt isznak, hogy túllendüljenek a holtponton, de nem ritka, hogy a koffeinbevitel belezavar a cirkadián ritmusukba. Az alábbi módszerekkel azonban koffeinbevitel nélkül harcolhatunk a fáradtsággal.

Sok folyadék

A szomjúság kifejezetten negatívan hat az agyműködésre, és több kutatás is igazolja, hogy már az enyhe folyadékhiány is a kognitív funkciók csökkenéséhez, koncentrációs nehézségekhez és a produktivitás hiányához vezethet. Éppen ezért ügyeljünk arra, hogy egész nap, folyamatosan vegyünk magunkhoz folyadékot. Ha nagyon fáradtnak érezzük magunkat, igyunk meg egy nagy pohár nem túl hideg citromos vizet - az extra C-vitamin is segít az energizálásban - írja a Házipatika.com.

Legyünk óvatosak az édességekkel

Ebédnél kerüljük a süteményeket, és mindenféle finomított szénhidrátot, illetve a fehér lisztből készült ételeket. Ezek ugyanis inzulinszint-, illetve vércukorszint-ingadozást okoznak, amelyek kora délután erős fáradtságérzethez vezethetnek. Az ebédünk inkább valami könnyű étel legyen, sok zölddel, sovány fehérjével.  Az ebéd utáni kávét is hanyagoljuk, és inkább valamilyen zöld turmixot fogyasszunk, hogy legyen elég energiánk a nap további részéhez.

Mozogjunk, ha tehetjük

Igyekezzünk a lehető leggyakrabban felállni az asztalunktól, és átmozgatni magunkat. A mozgásszegény életmód, az egy helyben ülés is hozzájárul a délutáni fáradtsághoz. Amikor csak lehet, 10-15 percre menjünk ki a levegőre, vagy legalább az épületben sétáljunk egy keveset. A lényeg, hogy mozogjunk, és kicsit felélénkítsük a keringésünket.

Nassoljunk valami egészségeset

Van, amikor az alacsonyvércukorszintfelelős a fáradtságért. Ilyenkor együnk egy keveset, de nem mindegy, hogy mit: gyümölcs, olajos magok, valamilyen zöldség egy kevés hummusszal, vagy avokádókrémmel jó választás lehet.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!