HáziPatika.com

| 2021. 09. 01. – 08:08 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A kézfejben érzékeny receptorok találhatóak, amelyeket idegek kötnek össze az aggyal. Ha az idegek valamelyike becsípődik vagy megsérül, akkor nem képes eljutni minden érzékeléssel kapcsolatos információ az agyhoz, aminek zsibbadás az eredménye.

Teniszkönyök

Ha teniszezünk, golfozunk, vagy bármilyen sportot űzünk, amelyben forgatnunk kell a kezünket, akkor a megerőltetéstől begyulladhat a felkarcsont külső-alsó része. Ilyenkor enyhébb esetekben a kéz bizsergése, zsibbadása is felléphet tünetként - írja a Házipatika.com.

Pajzsmirigyproblémák

A kezeletlen pajzsmirigy-alulműködés idegi károsodást is okozhat. Ha ez a kezet és az agyat összekötő idegeket érinti, akkor zsibbadást tapasztalhatunk. Amennyiben emellett olyan kísérőtüneteink is vannak, mint a hajhullás, a súlynövekedés, illetve gyakran érezzük, hogy fázunk, akkor mindenképp érdemes megvizsgáltatni a pajzsmirigyünket.

Alkoholizmus

A hosszú időn át tartó, nagy mértékű alkoholfogyasztás neuropátiához, vagyis idegkárosodáshoz vezethet. Ennek gyakori tünete a kézfejben és a lábban érzett zsibbadás, illetve erőteljes, már-már fájdalmas bizsergés.

Ciszta

A csuklóízületeink közelében kialakuló ciszta nagyon gyakran okoz zsibbadást és bizsergést a kézfejben. Ezek a ciszták olykor maguktól is felszívódnak, bizonyos esetekben azonban orvosnak kell leszívnia a felgyülemlett folyadékot.

Lyme-kór

A bakteriális fertőzés okozta betegség klasszikus tünetei közé tartozik az erős kimerültség, a láz, a hidegrázás, az izom- és ízületi fájdalom, valamint a bőrkiütések megjelenése. A panaszokhoz társulhat továbbá a kézfej zsibbadása is, főként a betegség késői szakaszaiban.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!