Kárpátinfo hetilap


| 2021. 09. 12. – 16:06

Vitaminokhoz a szervezetünk sokféle táplálékból juthat, a kérdés csak az, hogy mikor, miből és milyen mennyiségben érdemes magunkhoz venni belőlük.

Ehhez ad útmutatást táblázatunk, mely megmutatja, mikor a leghatásosabb az egyes vitaminokat bőséggel tartalmazó élelmiszerek elfogyasztása.

Vitaminokhoz a szervezetünk sokféle táplálékból juthat, a kérdés csak az, hogy mikor, miből és milyen mennyiségben érdemes magunkhoz venni belőlük. Ehhez ad útmutatást táblázatunk, mely megmutatja, mikor a leghatásosabb az egyes vitaminokat bőséggel tartalmazó élelmiszerek elfogyasztása.

Jó tudni, hogy a vitaminokat úgy is csoportosítják, hogy vízben vagy zsírban oldódnak-e. Ez azért fontos, mert a vízben oldódóak fel nem használt része a szervezetbe jutásuk után néhány órával már a kiválasztás során eltávozik, míg a zsírban oldódóak elraktározódnak, s így esetleges túladagolásuk is bekövetkezhet. Ezért érdemes a napi szükségletekkel tisztában lenni. A legtöbb vitamin vízben oldódik (közülük egyetlenként a B12 marad meg hosszabb ideig a szervezetben), míg a zsírban oldódóak: A, D, E, F, K.

Bodnár István
kertészmérnök


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek