HáziPatika.com

| 2021. 09. 12. – 08:11 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Napi három csésze kávé csökkentheti a stroke és a szívbetegség okozta halálozás kockázatát - állítja egy új tanulmány. De nem mindegy, hogy milyen típusú feketét iszunk, és mekkora csészével.

Azoknál, akiknél nem diagnosztizáltak semmilyen szívbetegséget, napi 0,5-3 csésze kávé rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegség, a stroke és a korai halálozás kockázatát azokhoz képest, akik egyáltalán nem kávéznak - derült ki abból a tanulmányból, amit múlt héten, az Európai Kardiológiai Társaság éves ülésén prezentáltak. A UK Biobank több mint 468 ezer brit kávéfogyasztási szokásain alapuló vizsgálatáról a CNN is beszámolt - írja a Házipatika.com

A rendszeres és mérsékelt kávéfogyasztás egészségre gyakorolt pozitív hatásaival egyébként már számtalan tanulmány foglalkozott. Ezek többek között megállapították, hogy a mértékkel fogyasztott fekete megvédheti a felnőtteket a 2-es típusú diabétesz kialakulásától, ahogy például a Parkinsor-kór, azAlzheimer-kórés a prosztatarák kialakulásának csökkenő kockázatával is összefüggésbe hozták.

Kávé, kávé, kávé

Ami a szívbetegségeket illeti, három, a témában készült nagy tanulmány adatainak elemzéséből azt szűrték le a kutatók, hogy napi egy vagy több csésze fekete - vagyis nem ízesített - koffeintartalmú kávé hosszú távon csökkenti a szívelégtelenség kockázatát. A háromból két tanulmány szerint napi egy csésze 5-12 százalékkal, a harmadik tanulmány szerint napi két vagy több csésze fekete körülbelül 30 százalékkal csökkenti a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát.

Noha az ok-okozati összefüggéseket még nem tudják bizonyítani, az eredmény a kutatókat is meglepte. "A kávéról és a koffeinről sokan még mindig azt gondolják, hogy "rosszat tesznek" a szívnek, mert a szapora szívdobogással és a magas vérnyomással társítják. Ez az elképzelés most megdőlni látszik" - idézte a CNN David Kaót, a tanulmány vezető szerzőjét, a Colorado Egyetem Orvosi Karának munkatársát.  

"A kávé része lehet az egészséges táplálkozásnak, ha feketén isszuk, vagyis hozzáadott cukor és magas zsírtartalmú tejtermékek, például tejszín nélkül" - tette hozzá Penny Kris-Etherton dietetikus, az Amerikai Szívgyógyász Szövetség egyik bizottságának korábbi elnöke, aki ebben a kutatásban ugyan nem vett részt, de a témában szakértőnek számít. 

A mennyiségre érdemes odafigyelni 

Az Amerikai Szívgyógyász Szövetség is óva int attól, hogy a kávét alaposan felturbózva fogyasszuk, a tejtermékek, a különféle cukrok és ízesítők, tejmentes tejszínhabok ugyanis sok felesleges kalóriát és zsírt tartalmaznak, amelyek semmissé tehetik a kávé szívműködésre gyakorolt előnyeit. A szövetség arra is felhívja a figyelmet, hogy egyáltalán nem mindegy, mekkora csészével iszunk, az a csésze ugyanis, amire a legtöbb tanulmány hivatkozik, mindössze nyolc unciás (körülbelül 240 ml), míg a kávézókban a "nagy kávé" általában 16 unciát tartalmaz. 

Az, hogy hogyan főzzük, szintén befolyásolhatja a kávé egészségre gyakorolt előnyeit. A szűrt kávé "felfogja" az olajos részben levő cafestol nevű vegyületet, ami hozzájárulhat a "rossz koleszterinszint" emelkedéséhez. A török kávéból és alapvetően az eszpresszóból viszont a cafestol nem távozik.

Az is tény, hogy nem minden felnőtt számára jár előnyökkel a rendszeres kávéfogyasztás. Például az alvásproblémákkal, vagy ellenőrizetlen cukorbetegséggel küzdő embereknek és a várandós nőknek a szakértők szerint érdemes konzultálniuk orvosukkal, mielőtt napi három csésze kávéban levő koffeint iktatnak étrendjükbe. 

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés