Origo
| 2021. 09. 13. – 15:30

A világon számos elit magániskola létezik, melyek egész vagyonokat kérnek el tandíjként. Mindazonáltal a legdrágább magániskolák toplistáját egyetlen ország uralja. Olyannyira, hogy a top 10-be szinte csak innen kerültek be intézmények.

Noha a legtöbb elitiskola bentlakásos, vagyis a hatalmas tandíj lényegében fedezi a megélhetési költségek jelentős részét is, érdemes egy pillantást vetni arra, hogy oszlanak meg a költségek a világban, ha általában a nemzetközi oktatást vizsgáljuk - írja az Origo.

Legdrágább városok

Egy kutatásban arra jutottak ugyanis, hogy mindösze négy ország adja a világ 10 legdrágább városát, ha a nemzetközi oktatás költségeiről van szó. 

Ez a négy ország:

  • az Egyesült Államok,
  • Kína,
  • Svájc, valamint
  • Dél-Korea.

A városokat tekintve pedig a dobogó első három helyén New York, Peking, valamint Sanghaj szerepel.

Globális viszonylatban azonban hatalmas eltérések vannak. Jó példa erre Casablanca, amely a nemzetközi tandíjak tekintetében a legdrágább afrikai városnak számít, a világranglistán mégis csupán a 45. helyen szerepel. Afrika általában is a legolcsóbb kontinensnek minősül, a listára felkerülő összes többi afrikai város a 60. hely alatt található – a vizsgált 73 város közül.

A legnagyobb szórást pedig Európa mutatja - ez azt jelenti, hogy a kontinens városai ott vannak a legolcsóbbak, de a legdrágábbak között is az oktatás terén. 

Az ázsiai városok esetében Kína számít a legdrágábbnak, ahol híresen sokba kerül a nemzetközi oktatás. Mindazonáltal itt is igaz, hogy a kontinensen igen széles skálán lehet városokat találni, a kifejezetten olcsótól a világviszonylatban is kiemelkedően drágáig.

Svájci iskolaparadicsomok

A legdrágább magániskolák toplistáját azonban magasan a svájci intézmények vezetik. Olyannyira, hogy egy friss ranglista szerint az élvonalban kizárólag svájci iskolák találhatók. Noha a pontos rangsor tekintetében eltérő adatokat lehet találni, a bentlakásos iskolák tandíj szerinti rangsorát az alábbi három intézmény vezeti.

Collège Alpin Beau Soleil

A Villars-sur-Ollan nevű svájci településen található nemzetközi bentlakásos magániskolát 1910-ben alapították, és összesen 300 diákot fogad be 11-18 év között. 

A legendás elitiskola olyan egykori diákoknak adott otthont, mint az Hermès-család tagjai vagy Charlotte Gainsbourg, de több királyi család tagja is megfordult az intézményben.

Ami az iskolát kiemeli a sorból, az nem csupán a rendkívül magas tandíj, hanem az úgynevezett „Beau Soleil-élmény". Az intézmény ugyanis számos tantermen kívüli foglalkozást biztosít a diákjainak, beleértve a nemzetközi utazásokat is. Ezek azonban nem hagyományos osztálykirándulások. A tanulók akár a Kilimandzsáróra vagy a Déli-sarkvidékre is eljuthatnak.

Emellett szinte már „hétköznapinak" tűnnek az olyan elérhető foglalkozások, mint a madárles, a lovaglás, a korcsolyázás vagy a jóga.

Az iskola költségeit jól mutatja, hogy csak az egyenruha mintgey 6200 dollárnak (kb. 1,8 millió forintnak( megfelelő összegbe kerül. 

A 2021-es (éves) tandíj pedig 150 000 svájci frank, vagyis közel 48,5 millió forint.

Institut Le Rosey

Az 1880-ban alapított Institut Le Rosey az egyik legrégebbi és legdrágább svájci magániskola, melynek egykori diákjai között szintén több uralkodócsalád tagjai is megtalálhatók. Az intézmény 8-18 év között fogad diákokat a 20 fő alatti osztályaiba.

Az iskola nemzetköziségét pedig egy kvótarendszer is biztosítja.

A szabály szerint ugyanis egyetlen országból érkezők sem tehetik ki a diákság teljes látszámának több mint 10 százalékát. 

Az Institut Le Rosey-nek két kampusza van, Rolle és Gstaad településeken, és az utóbbihoz egy saját sípálya is tartozik. Amellett, hogy a diákok egy középkori kastélyépületben tanulhatnak, rendelkezésükre áll még lovaglópálya, teniszpályák, medencék és wellnessközpont is.

Mindezért pedig évi 130 500 svájci frankot (42,1 millió forint) kell fizetni tandíjként.

Institut auf dem Rosenberg

A St. Gallenben található, 1889-ben alapított Institut auf dem Rosenberg 6-18 év között fogad diákokat, és mindössze 6-8 fős osztályokat működtet.

A 230 fős diákság lenyűgöző szépségű, art-nouveau villákban tanulhat a kampuszon, és közbn több mint 40 különféle sportolási lehetőség áll rendelkezésükre.

Ezekbe beletartozik a hegyikerékpározás, a kortárs tánc vagy az úszás. Télen pedig természetesen különböző téli sportolási lehetőségeket biztosít az intézmény.

Az Institut auf dem Rosenberg azonban nem csupán a tandíjával különleges, hanem a pedagógiai felfogásával is. Az intézményben ugyanis úgynevezett holisztikus elvek szerint oktatnak, amivel az iskola a 21. századi oktatási módszerek élvonalába kerül.

A tandíj pedig évi 130 000 svájci frank, vagyis közel 42 millió forint.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek