Kárpátinfo hetilap


| 2021. 09. 14. – 09:30 | Kárpátalja |
Beregardó határában található kukoricabemutató részlegen hét magyarországi hibridfaj található. Fotó: Kovács Elemér

Hirdetés

Érdemes kilátogatni mostanság a Beregardó határában található kukoricabemutató részlegre, ahol azt vizsgálhatják meg a termelők, hogy az itt elvetett hét magyarországi hibrid miként vizsgázik a mi talaj- és éghajlati adottságaink, valamint a nálunk megszokott termesztéstechnológia alkalmazása mellett.

A dolog előzménye röviden annyi, hogy kora tavasszal a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének vezetése és a különböző szántóföldi növények, többek között a kukorica nemesítéséve foglalkozó Marton Genetics cégcsoport képviselői megállapodtak abban, hogy hétféle hibridkukorica-vetőmagot biztosítanak kárpátaljai kipróbálásra a megye három különböző helyszínén. A hibridek közül öt martonvásári szelekció, kettő pedig a Szegedi Mezőgazdasági Kutatóintézet ígéretes kukoricája.

– A szegedi hibridek közül az egyik korai, a másik pedig középérésű, a martonvásáriak közül kettő korai, kettő középérésű, egy pedig késői érésű – tájékoztat Huszár Tibor mezőgazdasági vállalkozó, aki emellett falugazdászi teendőket is ellát. – A körzetemhez tartozó gazdatársaimat mostanság arra biztatom, hogy jöjjenek el hozzám és saját szemükkel győződjenek meg arról, hogy a mi körülményeink között mit tudnak ezek a hibridek.

– Az avatatlan szem is látja, hogy itt magas hozamokra van kilátás. Persze a legtöbb kukoricatermesztő nálunk ezúttal elfogadható termésben reménykedik.

– Hála Istennek, a termesztési idénynek nagyjából az utolsó harmada igencsak kedvezően alakult. Mert a kezdet nem indult jól, a folyamatos esőzések és a hosszan tartó hideg miatt például elhúzódott a vetés. A bemutató részlegen is csupán egy hónap késéssel, május utolsó napjaiban került földbe a szaporítóanyag. Aztán a nyár közepén beköszöntött egy hosszabb aszályos periódus, amikor úgy nézett ki, hogy legfontosabb takarmánynövényünkből az átlagosnál jóval alacsonyabb hozamokra számíthatunk. Ám az utolsó másfél hónap kedvező időjárása újból felélesztette reményeinket. Mi például itt, a bemutató részlegen fajtáktól függően most 80-100 tonna hektáronkénti terméssel számolunk.

– Ennyit bizonyára egy-egy Pioneer kukoricahibrid is produkálhat az idén.

– Meglehet, ám annak a szaporítóanyagnak az ára kétszer magasabb, mint a magyarországi hibrideké. Azért is kérünk minden érintettet, hogy látogasson el hozzánk, mivel az itteni visszajelzésektől is függ majd, hogy a már említett magyarországi vetőmagnemesítő cég a hibridjei közül melyiknek indítja el Ukrajnában a fajtajegyzékbe való vételét, hogy azt majd mi is itt, helyben meg tudjuk vásárolni.

– Miért éppen a korai, illetve a középérésű hibriek kerültek túlsúlyba?

– Legfőképpen azért, mivel a későiek betakarítása az utóbbi években igencsak körülményes. Az elmúlt évtizedben a november második fele olyannyira csapadékos, hogy a növény gépi betakarítására egyszerűen alkalmatlanná válnak a táblák. Élő munka pedig erre a feladatra már Kárpátalján sincs.

– Látva a mostani magas takarmányárakat, biztosak lehetünk benne, hogy a kukoricatermesztési kedv a kárpátaljai gazdák körében élénkülni fog – folytatja a mezőgazdász. – Ám nagyon nem mindegy, hogy megbízható forrásból származik-e az a vetőmag, ami majd a földbe kerül. A döntésünket nagyban megkönnyíti, ha a saját szemünkkel győződünk meg róla, hogy végül is milyen hozamokra számíthatunk.

Kovács Elemér

Hirdetés

  • Fajtasor-bemutató Beregardó határában
  • Fajtasor-bemutató Beregardó határában

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 37. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés