HáziPatika.com

| 2021. 09. 14. – 10:03

Egy álmos reggelen vagy délutánon, esetleg egy elhúzódó munkás estén a legkönnyebb koffein és élénkítőszer után nyúlni, azonban vannak ennél egészségesebb frissítők is. Adunk néhány tippet.

Mindenki életében vannak olyan helyzetek, amikor nem tudja kipihenni magát, mégis teljesíteni kell. A legegyszerűbb ilyenkor inni egy kávét vagy az energiaital után nyúlni. Azonban ezeknek hosszú távon nincsenek jó hatásai. Mit tehetünk? - írja a Házipatika.com.

Sétáljunk tíz percet!

A mozgás képes anélkül felpörgetni, hogy a kedvező hatások hamar elmúlnának, vagyis úgy ad energiát, hogy nem kell attól tartanunk, hogy néhány óra múlva még fáradtabbak leszünk. Egy amerikai kutatásban önkéntesek vagy egy csokiszelettől, vagy pedig egy rövid sétától várták, hogy frissebbek legyenek.

Az édesség ugyan gyors energiát adott, de egy óra múlva az alanyok már újból fáradtságra panaszkodtak. A sétálók azonban két óra múlva is energikusabbnak érezték magukat. A mozgás hatására javul a vérkeringés, és friss oxigénnel tudjuk feltölteni a sejtjeinket.

Szundikáljunk - de tartsuk be a szabályokat!

A szundikálás valóban energiával tölthet fel, de nem minden esetben. A szunyókálás ne tartson túl sokáig (az ideális időtartam 5 és 25 perc közötti), ne szundikáljunk egynél többször, és ne válasszunk a normál lefekvési időnkhöz túl közeli időpontot. Ha erre nincs lehetőségünk, legalább tíz percet pihenjünk lehunyt szemmel. Ez a szemünknek is jót tesz.

Együnk valamit!

De egyáltalán nem mindegy, hogy mit. A zsíros fogások csak elnehezítenek, a cukorban gazdag ételek pedig gyors energiát adnak ugyan, de a hatásuk hamar elmúlik, és az élénkséget letargia és koncentrációs nehézségek követik. Az ideális nassolnivaló fehérjében és lassú felszívódású szénhidrátokban gazdag. Együnk például egy almát és egy kevés sajtot, egy joghurtot és egy marék mandulát, vagy túrókrémet sárgarépával és zellerrel.

Beszélgessünk!

Akár egy új filmről csevegünk a barátainkkal, akár egy ötletről vitatkozunk a kollégánkkal, a beszélgetés hatására felpörög az agyunk, így kevésbé fogjuk fáradtnak érezni magunkat. A szakemberek szerint a legerősebb hatása a politikai témáknak van, azonban ez talán a legveszélyesebb terület is egyben.

Kapcsoljuk fel a villanyt!

A sötét, félhomályos környezet fokozza az álmosságot, ezért igyekezzünk minél fényesebbé tenni a munkahelyünket, otthonunkat. Az ideális a természetes fény, húzzuk tehát fel a redőnyöket és tárjuk ki az ablakokat, ha az idő is engedi. A friss levegő szintén frissítő hatású, különösen akkor, ha jó mélyeket lélegzünk. Ez ugyanis csökkenti a stresszt, lassítja a szívverést, csökkenti a vérnyomást, javítja a vérkeringést és oxigénnel látja el a sejteket.

Váltogassuk a feladatokat!

Egy 2004-es finn tanulmány szerint a monoton feladatok nagyon hasonló hatással vannak az agyra, mint ha egyáltalán nem aludnánk. Próbáljuk meg cserélgetni a tennivalóinkat, és az izgalmasabbakat, érdekesebbeket időzítsük azokra az időszakokra, amikor álmosabbnak érezzük magunkat.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek