HáziPatika.com

Megosztás

A depresszió több egyszerű rosszkedvnél. Ezt a komoly betegséget csak szakember tudja megbízhatóan diagnosztizálni, a lehetséges tüneteket azonban érdemes számba venni, hogy probléma esetén a leghamarabb segítséget kérhessünk.

Filozofikus gondolatok

A kedélybetegeknél általában megfigyelhető, hogy gyakran beszélnek filozófiai kérdésekről, elvont témákról, az élet értelméről. A kutatások azt mutatják, hogy minél konkrétabbak egy ember gondolatai és kommunikációja, annál nagyobb az esélye rá, hogy nem kedélybeteg - írja a Házipatika.com.

Kifogások keresése

A depressziósok gyakran keresnek kifogásokat, amelyekkel elrejthetik a szomorúságukat, illetve megindokolhatják a viselkedésüket. Például nagy ívű, esetleg drámai történeteket mesélnek arról, hogy miért kell lemondaniuk egy meghívást egy bulira vagy egy vacsorára a kollégáikkal.

Szokatlan reakciók

A depressziósok gyakran értelmezik másképpen az őket körülvevő valóságot, mint a többiek. Szinte bárkivel és bármivel hajlamosak egyetérteni attól függően, hogy épp kivel beszélnek, és nem fejezik ki saját véleményüket vagy kívánságaikat. Meg sem hallják a sértéseket, a kritikát, és nem éreznek fájdalmat még olyan szomorú helyzetekben sem, mint például egy rokonuk elvesztése.

Pszichoszomatikus betegségek

A depressziósok gyakran panaszkodnak arról, hogy fáj a szívük, feszülnek, merevek a karjaik és a lábaik, légzési nehézségeik vannak, fáj a fejük vagy éppen a foguk, miközben az orvosi vizsgálatok rendre igazolják, hogy fizikailag egészségesek.

Kényszeresség

Depressziós állapotban egyesek hajlamosak rögeszméssé, kényszeressé válni bizonyos dolgokkal kapcsolatban. Állandóan ugyanarról a dologról beszélnek, ugyanazt a problémát járják körül, folyamatosan egy bizonyos témán jár az eszük, illetve egy bizonyos kérdésre keresik a megoldást.