HáziPatika.com

| 2021. 09. 14. – 08:11 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A vesekövesedés az emberek csaknem 10 százalékát érinti, és ha már egyszer volt vesekövünk, 50 százalékkal megnő az esélye, hogy újra megtörténjen. Éppen ezért érdemes tisztában lenni vele, hogy mit tehetünk a vesekövesedés ellen.

Igyunk sok folyadékot!

A gyakori folyadékfogyasztás az egyik legjobb módszer, hogy csökkentsük a vesekövek kialakulásának esélyét. Ha nem iszunk eleget, akkor vizeletünk besűrűsödik és nem hígítja fel eléggé a benne található sókat. Citromot vagy narancsot is facsarhatunk  a vízbe: a bennük lévő citrát is akadályozza a kövesedést - írja a Házipatiak.com.

Együnk kalciumban gazdag ételeket!

Sokan hiszik úgy, hogy a kalciumban gazdag táplálkozás veseköveket okoz, pedig éppen ellenkezőleg: a kalciumhiány növelheti a vesekövek és a csontritkulás kialakulásának esélyét is. Kalciumban gazdag ételeket tehát érdemes fogyasztani, viszont a kalciumot tartalmazó táplálékkiegészítők valóban növelhetik a kövek kialakulásának esélyét, ha nem étkezés közben vesszük be őket.

Együnk kevesebb sót!

Kerüljük az ételek extra sózását, illetve a csomagoláson mindig ellenőrizzük az ételek nátriumtartalmát. Ha a vizeletben túl sok a só, megakadályozza a kalcium felszívódását a vérbe, és megnöveli a vizelet kalciumszintjét, ami vesekövesedéshez vezethet. A történetben tehát nem a kalcium, hanem a só a "hunyó".

Együnk kevesebb oxálsavban gazdag ételt!

Az oxálsav kalciummal együtt növelheti a vesekövek kialakulásának esélyét. Az erre hajlamosak egyenek kevesebb spenótot, csokit, édesburgonyát, kávét, céklát, mogyorót, rebarbarát és szójából készült termékeket. Nekik az állati eredetű fehérjék bevitelével is érdemes óvatosnak lenniük, mert növelhetik a húgysavszintet.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!