Közélet | 2021. 09. 15. – 10:00 |
Ezenkívül 26%-a azt mondta, hogy csak pénzért lehet leadni a szükséges analíziseket. Fotó: Internet

Hirdetés

Az ukránok közel 30%-a panaszkodik a szakképzett orvosi ellátás hiányára.

Az Unian.net tudósítójának beszámolója szerint a kutatás eredményeit egy kijevi sajtótájékoztatón ismertette az Ilko Kucseriv Demokratikus Kezdeményezési Alap elemzője, Petr ​​Burkovszkij.

Elmondása szerint az ukránok mintegy negyede panaszolta, hogy betegsége alatt az orvosok nem megfelelően nyújtanak segítséget (29%), vagy a szükséges analíziseket csak pénzért végzik el (26%).

Ezenkívül 23%-uk egy nehezebb és hosszadalmasabb folyamatról számolt be, amikor orvoshoz kért időpontot,

22%-uk pedig a gyors és magas színvonalú sürgősségi ellátás romló helyzetéről nyilatkozott.

Nőtt azonban azoknak az aránya, akik a sürgősségi ellátás idejének csökkenését észlelték: 2019-ben ez 8% volt, 2020-ban 5%-ra csökkent, 2021-ben pedig elérte a 7%-ot.

Burkovszkij hozzátette, hogy a megfigyelés három éve alatt az ukránok véleménye a gyógyszerek drágulásáról nem változott. Ezt következetesen a válaszadók legalább 40%-a mondja. 20%-uk pedig a sürgősségi ellátás évről évre történő romlására mutatott rá.

Ugyanakkor egyre kevesebb állampolgár beszél az ingyenes gyógyszerek beszerzésének lehetőségéről: a válaszadók 16%-a mondta ezt 2019 -ben, 13,5% 2020-ban, és százból csak nyolc válaszadó 2021-ben (11,8%).

A szociológus megjegyezte azt is, hogy a kutatás a 2019–2021 években azt mutatja,

hogy a polgárok megítélése az egészségügyi rendszer számos fontos pozíciójáról romlott.

Többek között megemlítették, hogy a szakképzett orvosi ellátás hiánya 25%-ról 29%-ra nőtt, azok a panaszok is nőttek, amelyek szerint csak pénzért lehet leadni a szükséges vizsgálatokat, vagy diagnosztikát elvégezni.

Ezenkívül 2021-ben a válaszadók majdnem 9%-a megjegyezte, hogy többet kellett fizetnie az orvoshoz való időpontért vagy kezelésért.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!