HáziPatika.com

| 2021. 09. 16. – 10:03 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Néhány egyszerű megoldást ajánlunk, amelyek segítenek a székrekedés kellemetlen tüneteinek enyhítésében.

Nincs olyan ember, aki élete során időnként ne küzdene székrekedéssel, amit az elfogyasztott tápláléktól kezdve a rossz időzítésen át a mozgáshiányig egy sor tényező okozhat. A székrekedés elleni hatásos módszerekről gasztroenterológusokat kérdezett meg a Livestrong magazin, arra keresve a választ, hogy gyógyszer nélkül miként mérsékelhetők a kellemetlen tünetek - írja a Házipatika.com.

Változtassunk a testhelyzetünkön

A vécécsészék általánosan elterjedt formatervezése miatt ülés közben a törzs és a comb derékszöget zár be. Igen ám, de ebben a testhelyzetben a végbél körül hurokként elhelyezkedő puborectalis izom gátolhatja a széklet továbbhaladását. Ezért érdemes egy 15-20 centiméter magas zsámolyt tenni a lábunk alá, és előre dőlni. Így a comb és a törzs hegyesszöget zár be, a puborectális izom pedig hátrébb kerül, amitől kiegyenesedik a végbél és akadálytalanul távozhat a széklet.

Erősítsünk rá az étkezés utáni késztetésre

Étkezés közben a gyomrunk megtelik, kifeszül, ettől pedig beindul a bél gyűrűző mozgása, a béltartalmat továbbító, úgynevezett gasztrokólikus reflex. Ez a reflex nagyobb étkezések után erősebb lehet, ezért ha reggel nem sikerül a székelés, akkor a nap legnagyobb étkezése (lehetőleg ebéd) után próbálkozzunk ismét.

Fogyasszunk több rostot

Mind a rostdús ételek, mind a fokozott vízfogyasztás segít, mert a rostok felszívják és magukban tartják a folyadékot. Ettől nagyobb lesz a széklet mennyisége, ami megfelelő működésre stimulálja a bélrendszert. Ráadásul a rostoktól lazábbá válik a széklet, tehát kevésbé lesz fájdalmas a székelés. Érdemes a rostok mennyiségét hetente meghatározott, de egyszerre csak csekély mennyiségben, fokozatosan növelni a kívánt hatás eléréséig.

Folyamatosan hidratáljunk

Akinek sokat kell egy helyben ülnie, például járművezetés, irodai munka vagy utazás közben, gyakran tapasztal székrekedést. Ám ez nem feltétlenül a kevesebb mozgás, hanem inkább a vízhiány miatt jelentkezik. Érdemes ilyenkor egy nagyobb flakon vizet több részletben meginni. Minél több időt tölt ugyanis a bélrendszerben a széklet, annál több vizet veszít, ezáltal megkeményedik és lassul a továbbhaladása. A vízfogyasztással ezt előzhetjük meg.

Együnk rendszeresen aprómagvas gyümölcsöket

A kivihez hasonló aprómagvas gyümölcsök ideálisak a székrekedés megelőzésére, hiszen vízoldékony rostokat, vizet, vitaminokat, ásványi anyagokat és legfőképp magokat tartalmaznak, amelyek felgyorsítják a bélrendszerben a megemésztett étel haladását. Kiviből napi kettő ajánlott, de aki nem szereti, válasszon helyette néhány szem aszalt szilvát, amely szintén gazdag rostokban, illetve a természetes hashajtóként ható szorbitol nevű cukoralkoholban. Ugyanezért ki lehet próbálni a különféle bogyósgyümölcsöket (málna, eper, áfonya), az almát, az avokádót, a cseresznyét és a meggyet, illetve a barackot - télen akár gyorsfagyasztott változatban is.

Térjünk át a puhább ételekre

Amennyiben időszakos a székrekedés, érdemes néhány napig a szokásosnál több turmix vagy krémleves jellegű ételt fogyasztani a "száraz" főételek helyett (mint például a sülthús rizzsel). Ezek nem terhelik meg a bélrendszert, ám tartalmaznak minden szükséges tápanyagot és rostot.

Próbáljuk ki a rostos rágókat

Hosszabb utazás vagy egész napos értekezlet esetén növelhetjük a rostfogyasztásunkat, például almarostból készült táplálékkiegészítő tabletta rágásával. Ez jótékonyan hat a széklet mennyiségére és víztartalmára, ezáltal elősegíti a könnyebb kiürülést.

Mozogjuk többet

A testmozgás bármely formája hatékony lehet a bélmozgásra, így a jóga, a fitnesz vagy a tempós gyaloglás is. Ezek rendszeres összehúzódásokra stimulálják a hasizmokat, ami elősegíti a bélműködést. Nem kell órákig tartó kimerítő edzésre gondolni, a cél érdekében akár az esti tévénézés közben végzett 20 perces helybenjárás vagy helybenfutás is elegendő lehet.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!