Kárpátinfo.net


| 2021. 09. 16. – 09:00 | Kárpátalja |
Babják Zoltán kiemelte, terveik között szerepel egy olyan átkelő kialakítása, amelyen keresztül a polgárok komfortosan léphetnék át a határt. Fotó: Babják Zoltán Facebook-bejegyzése

Hirdetés

Szeptember 15-én megtartották a Legfelsőbb Tanács európai integráció kérdéseivel foglalkozó bizottságának kihelyezett ülését, amelynek résztvevői között ott volt Ivanna Klimpus-Cincadze, e bizottság elnöke, illetve több parlamenti képviselő és szakértő is, és amelyre az asztélyi határátkelő területén került sor.

"Többször a legfelső hatalmi struktúrákhoz, így Ukrajna államfőjéhez fordultunk már azt szorgalmazva,

hogy hozzák rendbe Ukrajna nyugati kapuját — az asztélyi határátkelőt"

- közölte az ülést követően Babják Zoltán polgármester közösségi oldalán.

Szerinte gyakran utaznak külföldre honfitársaink, illetve a város is naponta fogad külföldi vendégeket: eközben a GPS koordinátákat használó eszközök leggyakrabban az Asztély és Beregsurány közötti határátkelőn keresztül vezető útvonalat ajánlják mind az EU-ból Ukrajnába tartóknak, mind azoknak, akik Ukrajna felől utaznak az EU-ba.

S az első dolog, amit ukrán oldalon látnak ők — az elavult, egyáltalán nem komfortos, a kiszolgálást tekintve lassú asztélyi határátkelő - emelte ki a polgármester.

Babják Zoltán elmondása szerint úgy tűnik, hogy végre elmozdult a holtpontról ez a kérdés...

A tanácskozás során bejelentették, jelenleg arra várnak, hogy korrigálják az átkelő rekonstrukciójának tervét.

Ennek fontos eleme a környező terület részletes terve. Olyan infrastruktúra kialakítását vették tervbe, amely azt szolgálná, hogy közösségünk tagjai komfortosan léphessék át a határt, beleértve a kényelmes parkolókat, a megfelelő higiéniai feltételeket, s ami a legfőbb, a gyors útlevélkezelést és vámellenőrzést, hogy az embereknek ne kelljen órákon át sorban állniuk, ehelyett európai körülmények mellett kelhessenek át a határon - hangsúlyozta városunk első embere.

Megtudhattuk továbbá, hogy a parlamenti bizottság tagjai még tovább dolgoznak Kárpátalján.

"Várjuk, hogy milyen következtetéseket vonnak le, illetve azt, hogy bejelentsék az asztélyi határátkelő rekonstrukcióját célzó projekt realizálásának határidőit" - összegezte Babják Zoltán.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés