Karpat.in.ua
| 2021. 09. 17. – 18:00 |
Ukrajna új légi és rakétavédelmi rendszert kaphat az Egyesült Államoktól, többek között az Iron Dome (Vaskupola) rendszert. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajna új légi és rakétavédelmi rendszert kaphat az Egyesült Államoktól, többek között az Iron Dome (Vaskupola) rendszert, közölte az Elnöki Hivatalra hivatkozva a Karpat.in.ua.

„A 2022-es védelmi költségvetési tervezet erre vonatkozó módosítását Scott Franklin kongresszusi képviselő nyújtotta be az USA Kongresszusába.

A dokumentum mindkét párt támogatását elnyerte” – írta a Politico.

A módosításnak megfelelően az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának jelentést kell benyújtania a Kongresszusnak, amely tartalmazza az ilyen rendszerek Ukrajnába történő esetleges eladásának vagy átruházásának lehetőségeit.

Ezen kívül az amerikai Képviselőház törvényjavaslata már tartalmaz erre vonatkozó javaslatot, miszerint 275 millió dollár értékű katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának, ellenben nem tartalmazza a légvédelmi rendszerek átadását.

Az Elnöki Hivatalnál hozzátették, hogy az új rendszerek átadása Volodimir Zelenszkij ukrán elnök USA-beli látogatása során létrejött megállapodások alapján vált lehetővé.

Az Iron Dome (Vaskupola) rendszer az egyik leghatékonyabb eszköz a rövid hatótávolságú rakéták megsemmisítésére. A katonai szakértők adatai szerint az Iron Dome rendszer az elmúlt néhány évben az Izraelre irányított rakéták mintegy 90%-át semmisítette meg.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram és a Google News csatornánkra is.
Legyen jól informált!