Kárpátinfo hetilap


| 2021. 09. 19. – 14:44

Nyugodtan mondhatom, az őszi munkálatok még nem késtek el. De ne felejtsük el azt sem, hogy most már intenzíven kell dolgoznunk.

Ami a legfontosabb, időben és minőségesen kell elkészíteni a talajt az ősziek vetéséhez. Leghamarabb a gabonát és a tritikálét kell elvetnünk. Ezt legkésőbb szeptember végéig. Utána következik az árpa (utolsó vetési időpont október 10.), és a legvégén következik a búza, amelynek vetési ideje október 20-a.

A korábbi cikkeimben részletesen írtam az alapvető agrotechnikai követelményekről (csak jó minőségű, jól előkészített talajban szabad vetnünk, jó minőségű csávázott vetőmagot használva), és amiről gyakran megfeledkezünk – a tápanyag-utánpótlásról. A termelők még mindig abban a téves felfogásban élnek, amit a gyakorlatban is használnak: nem csinálunk semmit, csak vetünk és aratunk.

Mivel a kukoricát még nem lehet aratni, az őszieket sajnos ősziek után fogjuk vetni, ami nem a legszerencsésebb. Ezt a problémát csak részben lehet megoldani, ha baktériumtrágyát használunk, ami segíti a tápanyagellátást – tehát van kiút. Ebben a kérdésben is tudunk a kedves termelőknek segíteni, ha idejében fordulnak hozzánk. De ne felejtsük el, hogy a baktériumtrágyát vetés előtt kell kijuttatni a talajba. Ezért idejében forduljanak hozzám.

Azokon a táblákon, amelyek erősen fertőzöttek többéves gyomokkal (mezei acat, perje), ajánlatos lenne most még totál gyomirtást végezni és csak utána végezni a talaj-előkészítő munkálatokat és a vetést.

Amiről már gyakran írtam cikkeimben, de sajnos kevesen figyeltek fel rá és sajnos nem is cselekedtek – a parlagfű irtása. Gyakorlatilag tragikusnak nevezhetem a parlagfű irtását nálunk, Kárpátalján. Szinte senki sem foglalkozik ezzel a problémával, sem az állami szervek, sem a termelők. Pedig már mindenki láthatja, milyen károkat okoz az egészségben (allergia) és a mezőgazdasági kultúráknál. Szántóföldjeink 80-90%-a Kárpátalján erősen vagy közepesen fertőzött ezzel a karantén gyommal. Ha így terjed tovább, egy pár év múlva szinte lehetetlen lesz mezőgazdasági termelést eredményesen folytatni.

Pedig hányszor írtam erről a problémáról cikkeimben, de sajnos „süket” fülekre találtam!

A következőkben azokkal a hasznos tudnivalókról lesz szó, amelyek segítséget nyújthatnak a kisebb családi gazdaságoknak az intenzív almatermesztéssel kapcsolatosan. Azért nekik szeretném címezni a következő cikkeimet, mert nekik lenne nagyon előnyös az intenzív almatermesztés, ami lényegesen kiegészíti és lehetővé teszi a családoknak a plusz bevételt. Azok a családok, akik komolyan érdeklődnek és szeretnének foglalkozni intenzív almatermesztéssel, idejében fognak kapni hasznos gyakorlati tudnivalókat (ültetés, fajtaválasztás, tápanyagellátás, növényvédelmi munkák stb.). Mert bizony tudni kell mindent a termelési technológiákról, ha eredményesen és gazdaságosan akarunk termelni.

Továbbra is várom kérdéseiket, keressenek meg telefonon keresztül és szívesen válaszolok Önöknek. Tel.: 0975166318

Novák András
mezőgazdasági szaktanácsadó


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek