Sport | 2021. 09. 19. – 15:55 |
A Fradi márkanév ma már a világ bármely pontján ismerősen cseng.

Hirdetés

A különféle sportágakban mindenkor és mindenhol legnépesebb szurkolótáborral rendelkező nemzeti csapatok mellett nem kérdés, hogy klubszinten a Ferencváros az az egyesület, amely a Kárpát-medence és a világ magyarsága számára is a legnépszerűbb klubnak számít. A Fradi márkanév ma már a világ bármely pontján ismerősen cseng, és amíg a XX. század első felében még jószerivel csak a labdarúgó-csapattal azonosították az FTC-ét, az elmúlt fél évszázadban már igen sok szakosztályban is világraszóló eredményeket értek el a zöld-fehérek. De vajon hol kell keresni a siker forrását, hol készülnek fel a megmérettetésekre a csapat és egyéni sportokban is sikert sikerre halmozó zöld-fehér sportolók, miben rejlik a Ferencváros varázsa és titka? Ennek próbáltam utána járni nemrég, amikor Budapesten voltam és ellátogattam a Fradi népligeti edzőbázisára…

,,Nem kell itt semmi különös titkot keresni, kutatni, a Fradi legnagyobb varázsa abban a három betűben rejlik, ami az egyesület címerében is ott van, ez pedig a három E-betű, az Erkölcs, Erő, Egyetértés, ami mindig is jellemezte az idén immáron 122 éves klubot” – árulta el Bánki József (Dodó), az FTC 80-as, 90-es évi labdarúgó-csapatának kiváló középpályása, akitől hitelesebb kalauzt nem is kaphattam volna a népligeti bázis bebarangolása során. Dodó – ahogy itt szinte mindenki ismeri – a Népliget pályáinak minden fűszálát ismeri, amellett, hogy ősfradistának számít, még az FTC népszerű kiadványának, a Zöld és fehér magazinnak is a főszerkesztője, így nagyon is képben van a Ferencváros háza tájának történéseiben. Eredetileg csak arra szerettem volna megkérni, hogy kísérjen el a tavaly Bajnokok Ligája csoportkörben, az idén az Európa Liga főtábláján szereplő férfi labdarúgó-klub edzésére, ahol esetleg sikerül majd valakit megszólaltatnom, de végül körbejártuk vele a több hektárnyi területen elhelyezkedő edzőtábort. Ami feltűnt, hogy nagyon sok az életvidám fiatal, akik közül szinte mindenki köszönt nekünk, mert ez nem csak hogy illik, de szokássá is vált a Fradi családban. Valóban családról beszélhetünk, hiszen amikor betértünk az Elek Gyula Arénába egy férfi kézilabda felkészülési mérkőzésre, akkor találkozhattunk olyan sportolókkal is, akik vízilabdáznak, jégkorongoznak, vagy éppen a klubot képviselő 11 egyéni sportág valamelyikéhez tartoznak. Az embernek tényleg az volt az érzése, hogy itt minden fradista szurkol minden fradistának…

Nagy élmény volt számomra személyesen is találkozni az 1970-es évek Ferencvárosának egyik legendás labdarúgójával, Ebedli Zoltánnal, vagy a kézilabda-meccsen fiukért, Bencéért szurkoló szülőkkel, az egykori kétszeres olimpia ezüstérmes és kétszeres olimpiai bronzérmes Imre Géza párbajtőrözővel, illetve párjával, az ugyancsak olimpiai- és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok kézilabdázóval, Kökény Beatrixszal, akik talán az egész Fradi család legsikeresebb házaspárjának mondhatják maguk.

És persze, sokat jelentenek ugyan a férfi vízilabdások és a női kézisek Bajnokok Ligája-béli sikerei, meg az immáron Fradi-színekben versenyző kajakos, Kozák Danuta idei olimpiai bajnoki címe, a Fradinál az etalon mindig is a labdarúgás volt, amelyik szakosztály az utóbbi években ugyancsak szép sikereket ért el.

,,Még rágondolni is rossz, hogy másfél évtizeddel ezelőtt a másodosztályt is megjártuk – emlékezik vissza Bánki József a Ferencváros talán legsötétebb időszakára, amikor három évre az NB-II-be száműzték az FTC-t.

,,Az igazi áttörés tíz éve, 2011-ben történt, amikor a klub elnökévé Kubatov Gábort nevezték ki, a labdarúgó-csapat vezérigazgatója pedig a Fradihoz ugyancsak ezer szállal kötődő Orosz Pál lett. Akkor itt egyszerre csak rend lett. Az elmúlt évtized során a klub filozófiája a fokról fokra történő építkezésben rejlik.

Labdarúgócsapatunk nem csak itthon ért el szép sikereket, begyűjtve szép sorjában a 30., 31., majd a 32. bajnoki címet, de nemzetközi porondon is rendre komoly eredményeket érünk el, ami Európa Liga, majd Bajnokok Liga csoportkörben is megmutatkozott. Mindeközben épült egy Európa-szinten is korszerű stadion, a Groupama Aréna, és lassan a szurkolók táborát is sikerül növelni, amiben ugyancsak jelentős szerepe van a családias szurkolási kultúra kialakításában is.”

A futballisták edzése után szinte minden külföldi és hazai labdarúgó készséggel pózolt egy közös fotó erejéig, még a súlyos sérüléséből lábadozó, mankóra támaszkodó Sigér Dávid is mosolyogva állt a fényképezőgép lencséje elé.

Érdekesség, hogy nekem sikerült utoljára meginterjúvolnom FTC-labdarúgóként a Fradi elmúlt három évben elért sikereiből nagy szerepet vállaló Igor Haratint, aki, mint köztudott, Munkácson nőtt fel, és magyar felmenőkkel is rendelkezik. Igor elmondta, hogy remekül érzi magát Budapesten, még egy éves szerződés köti a klubhoz, és feleségével együtt hosszabb távon is a magyar fővárosban képzelik el jövőjüket… Rá egy napra, Igor pályára lépett az FTC-Debrecen bajnoki mérkőzésen, majd két napra rá bejelentették, hogy a Légia Varsóhoz szerződött… Hát valahogy ilyen manapság egy légiós élete…

Természetesen nem kerülhettük meg Józseffel a sokak által számon kért magyar labdarúgók hiányát sem, miszerint az együttes kezdőjében az Európa-bajnokságot is megjárt Dibusz Dénesen és Botka Endrén kívül nem nagyon kap helyet más magyar játékos. Mint mondta, nem csak ő, de mindenki más is azt szeretné, ha a hazai és nemzetközi meccseken legalább négy-öt magyar játékos is rendszeresen szerepelne, de ez ma még nem járna együtt az eredményességgel is, hiszen bármennyire sok a fiatal magyar tehetség, de nemzetközi szinten ez még mindig kevés az igazán jó szerepléshez.

Bízzunk benne, hogy az utóbbi évtizedben nem csak a Fradinál, de országszerte a magyar kormány által a sportra áldozott befektetéseknek előbb utóbb meglesz az eredménye, és pár éven belül már több magyar fiatal tehetséggel is versenyképes lesz a Fradi Európában. Addig viszont megmarad számunkra Somalia, Tokmac, Uzuni, Blazic, Zubkov, és a többiek, akik eltöltöttek már annyi időt a Fradi családban, hogy teljes felellőséggel átérezzék, hogy mit jelent a szurkolóknak a Ferencváros.

Jakab Lajos

( Az írás elkészültéért köszönet jár Bánki Józsefnek és kedves feleségének a Fradi-bázison nyújtott segítőkészségért)

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 37. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram és a Google News csatornánkra is.
Legyen jól informált!