MTI

| 2021. 09. 02. – 19:07

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Volodimir Zelenszkij ukrán elnök washingtoni látogatásának eredményeit értékelve "példátlanul erősnek" nevezte csütörtökön Ukrajna és az Egyesült Államok közös nyilatkozatát, és kiemelte, hogy az ukrán államfő hivatali partnerével, Joe Bidennel folytatott beszélgetése "barátságos, őszinte és egyenes" volt.

"Az elnökök 2 óra 10 perc hosszat tárgyaltak, és ez nagyon világos beszélgetés volt Ukrajna biztonságáról. Ez volt a fő téma, valamint a NATO, a Fekete-tenger biztonsága, az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték és Ukrajna védelmi képességeinek megerősítése" - mondta a tárcavezető azon a Facebookon közzétett videofelvételen, amelyet San Franciscóban vett fel, ahol Zelenszkij még további tárgyalásokat folytat.

Kuleba kifejtette, hogy a "diplomácia mechanikája" a következő: "amikor ilyen történelmi fontosságú látogatásokat terveznek az Egyesült Államokba, a felek előre megállapodnak minden kulcsfontosságú dologban". Kiemelte, hogy ennek eredménye Ukrajna és az Egyesült Államok közös nyilatkozata a látogatás eredményeiről.

"Ez igazán példa nélküli dokumentum, nagyon elégedett vagyok vele. Őszintén szólva felülmúlta az elvárásaimat. Hálás vagyok az amerikai partnereknek, hogy meghallgatták Ukrajnát a legtöbb kérdésben, és van egy nagyon tartalmas dokumentumunk, amely új szintre emeli a stratégiai partnerséget a két ország között"

- tette hozzá a miniszter.

Zelenszkij washingtoni látogatását Kuleba olyan győzelemnek nevezte, amelyben

mindkét fél megkapta, amit akart, és elégedett az elért eredménnyel.

"A megbeszélésen új kérdések vetődtek fel a jövőre nézve, olyan új elképzelések, amelyek igényelték, hogy közvetlenül az államfők vitassák meg őket. Ez a vita lezajlott, és nagyon őszinte volt. Azt hiszem, 30 év után először barátságos volt a megbeszélés hangulata. Természetesen az Egyesült Államok és személyesen Biden elnök támogatja Ukrajnát, Zelenszkij elnök pedig az ukrán nép nevében kifejezte, hogy értékeli ezt a támogatást. A megbeszélés egyben nagyon őszinte is volt - vélekedett a külügyminiszter.

Kuleba hangsúlyozta, hogy mindként fél "nagyon világosan" felvetette a kérdéseit egymásnak.

"Nagyon örülök, hogy az elnökök őszintén, sőt, úgy fogalmaznék, diplomácia nélkül, két erős ország két vezetőjeként tárgyaltak egymással. Ez még inkább erősíti kapcsolataink szövetséges jellegét"

- emelte ki a miniszter.

Hozzátette, hogy a Biden és Zelenszkij által megvitatott kezdeményezések terén már meg is indult a munka a megvalósításra, és e kezdeményezések előmozdítják az ukrán-amerikai kétoldalú kapcsolatokat és Európa biztonságának erősítését egyaránt.

"A lényeg, hogy egyszerre két történelmi pillanat valósult meg: az első, hogy a látogatás az Egyesült Államok számára rendkívül nehéz időben történt, de mivel Ukrajna prioritást élvez, fontos ország Washington számára, találtunk időt érdemi találkozóra. A második pedig mindazok az eredmények, amelyeket a közös nyilatkozatban rögzítettek"

- összegzett Kuleba.

A két elnök megerősítette a két ország közti stratégiai partnerséget, azonos célokat tűzött ki számos kérdésben, beleértve a demokrácia és az emberi jogok kiteljesítését, az éghajlatváltozás és a koronavírus-járvány elleni küzdelmet, valamint az orosz agresszió elleni védekezést.

"Ukrajna sikere központi szerepet játszik a demokrácia és az önkényuralom közötti globális küzdelemben"

- áll a nyilatkozatban.

Zelenszkij a találkozó után újságíróknak azt mondta, hogy Biden "személyesen garantálta" neki az Északi Áramlat-2 gázvezeték üzembe helyezése után szankciók kiszabását, ha Oroszország és a projektben részt vevő más "szereplők" szabálysértéseket követnek el, illetve Ukrajna számára "veszélyes helyzet" alakul ki. Az ukrán elnök azt is elmondta, hogy a találkozó alatt "sokszor" kitértek az Oroszország által Ukrajnától 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím helyzetére - az erről elindított kijevi kezdeményezést, a Krími Platformot az Egyesült Államok nagyra tartja és támogatja -, valamint a Donyec-medencei konfliktus tárgyalásos rendezésére, arra az ukrán javaslatra, hogy az Egyesült Államok vegyen részt benne elnöki szinten. Utóbbira Zelenszkij azt választ kapta, hogy még fontolóra veszik.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek