Kárpátinfo hetilap


| 2021. 09. 20. – 14:35 | Kárpátalja |
Az ungvári várban immár negyedik alkalommal került megrendezésre a BercsényiFeszt. Fotó: Kovács Elemér

Hirdetés

Közel egy évtizeddel ezelőtt indult útjára az a nagyszabású program, melynek célja, hogy a vidékünket alkotó egykori négy vármegye mindegyikében olyan kulturális rendezvényeket tartsanak, amelyek bemutatják az abban a tájegységben élő népek és nemzetiségek kultúráját. A Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet nevével fémjelzett kezdeményezés lehetőséget teremt arra is, hogy a nagyközönség behatóbban megismerje azon kiválóságok életét, akik sokat tettek a szóban forgó térség felemelkedése, az ott lakók boldogulása érdekében. Nem véletlen, hogy a hajdan volt Ung megye esetében Bercsényi Miklósra esett a választás.

Bercsényi Miklós Rákóczi hűséges harcostársa volt, aki hitvesével, Csáky Krisztinával Ungváron lerakta a polgári létforma alapjait, bőkezűen támogatta a kultúrát és a művészeteket, és sokat tett a különböző mesterségek és iparágak fejlődése érdekében.

Immáron hagyomány, hogy a BercsényiFeszten megemlékeznek az örökös megyei főispánnak és mátkájának hetedhét országra szóló esküvőjéről. Nos, így történt ezúttal is az immár negyedik alkalommal sorra kerülő vigadalomban. A grófi pár, elvegyülve a várban összegyűlt ünneplők között, fogadta a jókívánságokat, de előtte lovas hintón végighajtatott a város utcáin, a mulatságra hívogatva annak valamennyi lakóját.

Mint az már megszokott, az alkalom hivatalos része koszorúzással vette kezdetét. A Kárpátalján működő magyar külképviseletek konzuljai, valamint a különböző civil szervezetek képviselői elhelyezték a kegyelet és az emlékezés koszorúit Bercsényi Miklósnak és Csáky Krisztinának a várudvarban álló mellszobránál. Az ünnepélyes megnyitóra már az egykori felvonóhíd előterében felállított színpadon került sor. Bercsényi életútja ma is sok tanulsággal szolgál, hangsúlyozta beszédében Orosz Ildikó, a beregszászi Rákóczi Főiskola elnöke, a PCS irányítója. Olyan felvilágosult, kimagasló történelmi személyiségről van szó, aki ismerte a kiterjedt birtokain élő valamennyi nép nyelvét, kultúráját, szokásait, hagyományait. Amikor felidézzük a jeles férfiú emlékét, egyben azt a kulturális sokszínűséget is szeretnénk bemutatni, ami ma jellemzi ezt a vidéket.

Az Ung-vidéki magyarság életében kiemelkedő nap a mai, hisz nagyszerű lehetőséget teremt hagyományőrző együtteseinknek a bemutatkozásra, mutatott rá Cseh Áron, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának vezető konzulja.

A magyar múlt ápolásában és a magyar jövő építésében mérföldkőnek számít a mostani népünnepély, mutatott rá Balogh Lívia, a KMKSZ ungvidéki középszintű szervezetének az elnöke.

Ukrajnában egyedülálló kezdeményezésnek lehetünk most tanúi, s valamennyiünket büszkeséggel tölt el, hogy ennek házigazdái mi lehetünk, kezdte beszédét Mihajlo Delehan, a Lehoczky Tivadar Honismereti Múzeum megbízott igazgatója. Meggyőződésem, hogy a különböző kultúrák találkozása elősegíti azt, hogy Kárpátalja népei jobban megismerjék egymást, a többiek hagyományait, szellemi értékeit, ezzel elmélyítve közöttük a megértést, a nyitottságot és a toleranciát.

A kora délutáni óráktól kezdődően közel kéttucat kézműves sátorban várták az érdeklődőket, elsősorban a gyerekeikkel érkező édesapákat és édesanyákat. A fiatalok betekintést nyerhettek a szövés, a horgolás, a hímzés, a bőrözés, a gyöngyfűzés tudományába, emellett csuhé- és rongybabát, valamint barokk ékszereket készíthettek, fából készült játékokkal játszhattak, üveget festhettek, mézeskalácsot díszíthettek. Az arcfestés, a hajfonás, a dekupázs sem maradhatott ki a programból. Sok látogatója akadt a Salánki Íjászkör sátrának, ahol viselet- és fegyverbemutatóra került sor.

A színpadot először a Csüllő néptáncegyüttes foglalta el. Az ungvári magyar tannyelvű középiskola növendékeiből álló formáció több Kárpát-medencei tájegység táncaiból mutatott be ízelítőt. Kísérőjük az a Csipkés népzenei együttes volt, amely már a határainkon is túl jól ismert. A Rusznaki népzenei együttes Munkácsról érkezett, és műsoruk során a gazdag ruszin népdalkincs került bemutatásra. Nem kell képzett zenésznek lenni ahhoz, hogy észrevegyük: meglepően hasonló a ruszin és a magyar nép zenei világa. Hasonló megállapításra juthattunk a Rumenok énekegyüttes műsora során. Ők elsősorban szlovák népdalokkal örvendeztették meg a nagyérdeműt. Megújult repertoárral jelentkezett a régióban méltán népszerű Sodró együttes. Kiváló muzsikusai és nagyszerű táncosai előadásuk utolsó negyedében Kodály Zoltán Kállai kettősét újragondolva részleteket adtak elő a népszerű műből.

Az esti órákban színpadra lépő Honeybes magyarországi vendégzenekarnak már ezernél is többen tapsoltak. Akárcsak a fiesztát záró Fire life elnevezésű tűzzsonglőr formációnak.

Kovács Elemér

Hirdetés

  • BercsényiFeszt az ungvári várban
  • BercsényiFeszt az ungvári várban
  • BercsényiFeszt az ungvári várban
  • BercsényiFeszt az ungvári várban

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 38. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram és a Google News csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés