Hirado.hu
| 2021. 09. 20. – 08:30

A Budapesti Eucharisztikus Kongresszus szabadtéri miséin százezrek hajtottak térdet az Oltáriszentség előtt, a média segítségével pedig milliók követték a katolikus világtalálkozó eseményeit.

A katolikus világ legnagyobb találkozóját soha nem látott nehézségek kísérték,

az eredetileg 2020-ra tervezett kongresszust a koronavírus járvány miatt el kellett halasztani, ám a hit ereje, és a hívők lendülete erősebbnek bizonyult a pandémiánál is - írja a Hirado.

„A tanúságtételek átütő ereje, a sok nemzetiség, a minden földrészről hozzánk érkező hívők példája és lelkesedése a felemelkedés, a remény, az újrakezdés üzenetét hordozta a járvány nehéz hónapjai után” – így adott hálát imájában a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kegyelmeiért Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek.

Az egyházi méltóság szerint az egész rendezvény atomszférája egészen különleges volt, mivel a jelen lévők már szinte ki voltak éhezve egy hasonló méretű találkozóra, hiszen a koronavírus az elmúlt másfél évben gátat szabott a szabad mozgásnak. Látható volt, hogy ahogy az emberek, úgy a pápa arcán is visszatükröződik a tiszta szeretet.

„Ez valahol kellemes meglepetés volt neki. Az összegyűjt hívek tapsoltak, kifejezték az örömüket, kézzel foghatóan érezni lehetett a bizalom légkörét és a hit erejét” – mondta Erdő Péter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában – „A körmenetben, közeledve a Hősök tere felé hihetetlen élmény volt látni az Andrássy úton masírozó tömeget, amelynek éneke tisztán, szívből szólt.”

A bíboros úgy véli, hogy az idei kongresszus méreteiben hasonlított az 1938-as rendezvényre, viszont attól sokkal derűsebb, puhább, családiasabb volt, de a rendezettségét is külön ki kell emelni.

Erdő Péter szerint nem véletlen, hogy külföldről is folyamatosan érkeznek gratuláló, elismerő, vagy csak lelkes visszhangok, még olyanoktól is, akik egyáltalán nem gyakorolják a katolikus vallást.

Az rendezvény ökumenikus hangsúlya szinte páratlan volt.

Magyarország bebizonyította, hogy földrajzi és kulturális helyzeténél fogva hivatott arra, hogy a különböző felekezetű keresztényeket egyszerre fogadja.

A zsidó keresztény vallási örökség és kultúra ápolása szintén egy nagyon fontos részét képezte az idei kongresszusnak, amely a külföldi vendégek számára pedig külön öröm volt.

A sokszínűség, az ökumenizmus, a gyökerek védelme – a magyar katolikus közösség jócskán tett azért, hogy kiváltságos helyet foglalhasson el a pápa szívében – zárta le Esztergom-budapesti érsek.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek