MTI

| 2021. 09. 20. – 08:00 | Lengyelország |
Három embert találtak holtan a lengyel-fehérorosz határ közelében, feltehetőleg illegális bevándorlókról van szó. Fotó: Internet

Hirdetés

Három embert találtak holtan a lengyel-fehérorosz határ közelében, feltehetőleg illegális bevándorlókról van szó - közölte a lengyel közszolgálati hírtelevízióval (TVP Info) a lengyel határőrség szóvivője.

A lengyel hatóságok vasárnap rekordszámú, 324 határsértési kísérletet jegyeztek fel - írja az MTI.

A három meghalt embert három különböző, a fehérorosz határhoz közeli helyen találták meg,

minden jel szerint illegális bevándorlók holttestei. Tart az ügyészségi eljárás, egyelőre nem tesznek közzé közelebbi információt - idézte a szóvivőt, Anna Michalskát a TVP Info hírportálja.

Korábban a PAP hírügynökség saját, hivatalosan meg nem erősített értesüléséről számolt be, miszerint az északkelet-lengyelországi Sejny városhoz közeli határmenti erdőkben egy, feltehetőleg a hideg miatt meghalt illegális bevándorlóra találtak a helyi lakosok, két másik, kimerült, valószínűleg iraki állampolgárt pedig kórházba vittek. Az említett térségben - melyet a köznyelvben a "lengyel északi sarknak" neveznek - az utóbbi napokban nulla fok körülire süllyedt a hőmérséklet.

A három halálos esetről beszámolt vasárnap este Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is a Facebookon közzétett bejegyzésben. Hozzátette: a határ fehérorosz oldalán emellett egy nő holttestét is megtalálták.

A miniszterelnök közölte: az ügy miatt kapcsolatban van a határőrség főparancsnokával és Mariusz Kaminski belügyminiszterrel.

"Meg kell vizsgálni e drámai események esetleges kapcsolatát azokkal a fehérorosz provokatív lépésekkel, amelyek Lengyelország keleti határán eddig történtek" - fogalmazott Morawiecki.

A lengyel határőrség szóvivője a nap folyamán azt is közölte: további nyolc illegális bevándorló vasárnap délelőtt a fehérorosz határhoz közeli Pienki községnél a mocsárban rekedt, a határőrök a tűzoltókkal és a rendőrséggel együtt sikeres mentőakciót hajtottak végre. Hét, feltehetőleg szíriai, illetve kongói állampolgár kórházba került, a nyolcadik - egy asszony - nem szorul orvosi segítségre, őt a határőrség által felügyelt központba vitték.

Michalska közlése szerint a nap folyamán a lengyel határőrség 324 határsértési kísérletet akadályozott meg, ez eddig rekordnak számít a lengyel-fehérorosz határon. Őrizetbe vettek két - üzbég és georgiai állampolgárságú - embercsempészt.

Szeptember eleje óta Fehéroroszország felől már több mint 3,8 ezren próbáltak illegálisan belépni Lengyelországba, augusztusban pedig 3 és fél ezer ilyen esetet regisztráltak.

A Fehéroroszország felől érkező migrációs nyomás miatt szeptember 2-án Andrzej Duda lengyel államfő a fehérorosz határ térségében harmincnapos rendkívüli állapotot hirdetett. A helyi lakosokon és vállalkozókon kívül külön engedély nélkül más nem tartózkodhat a térségben.

Lengyelország augusztus végén megkezdte egy, két és fél méter magas határkerítés építését:

a 180 kilométer hosszúra tervezett akadályból a legutóbbi információk szerint 80 kilométernyi már elkészült.

A kerítés építését egyelőre csak az összességében mintegy 400 kilométer hosszú határ szárazföldi szakaszán tervezik, a határ másik, természetes részét ugyanis a Bug folyó képezi.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram és a Google News csatornánkra is.
Legyen jól informált!