HáziPatika.com

| 2021. 09. 20. – 08:11 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A menstruáció során jelentkező kisebb-nagyobb kellemetlenségek és az alhasi görcsök valószínűleg minden nő számára ismerősen csengenek. A jó hír azonban az, hogy nem kell feltétlenül beletörődnünk abba, hogy minden hónapban napokig rosszul érezzük magunkat.

Az alhasi görcs a havi vérzés természetes velejárója. Azért érezzük ezt a kellemetlenséget, mert a méh sima izomzata összehúzódik a tisztulási folyamat segítése érdekében. Egyeseknél azonban ezek az összehúzódások jóval intenzívebbek - ezt a prosztaglandin-szint befolyásolja - írja a Házipatika.com.

Egy biztos, a menstruációsok nő életét megnehezíti, nem véletlen tehát, hogy sokan "havibajként" vagy "nehéz napokként" hivatkoznak a ciklus ezen időszakára. Ám szerencsére vannak olyan, könnyen bevethető praktikák, amelyekkel enyhíthetjük a menstruációs fájdalmakat. Nézzük, melyek ezek a módszerek.

A meleg és a mozgás is segíthet

A meleg hatására elernyednek a görcsbe rándult izmok. Ezért egy forró zuhany vagy fürdő különösen jól tud esni azokon a bizonyos nehéz napokon. De az is jó hatású lehet, ha egy meleg vizes palackot teszünk a fájó területre.

Sokaknak még az ágyból is alig van kedvük kikelni, amikor görcsöl a hasuk. Azonban még ekkor is ajánlott beiktatni a napjainkba egy kis mozgást, az ugyanis csökkentheti a feszültséget, javíthatja a havibaj idején igencsak változékony hangulatunkat, és még a fájdalmat is mérsékelheti. Persze nem megerőltető mozgásformákra kell gondolni, válasszuk inkább a jógát, a sétát vagy a könnyed kocogást.

Ásványi anyagokkal és vitaminokkal a fájdalom ellen

Egyes tanulmányok szerint az erős görcsök és a premenstruációs szindróma (PMS) jelentkezése jelentősen összefügg a szervezet magnéziumszintjével. A magnéziumhiány erősítheti és gyakoribbá teheti az izomgörcsöket, ezért érdemes odafigyelni a magnézium-bevitelre. Emellett a C- és az E-vitamin jótékony hatását is bizonyították már a menstruációs görcsök enyhítésével kapcsolatban.

Az étkezésre és a folyadékbevitelre is ajánlott odafigyelni

Az, hogy mennyire nehezek ezek a napok, a táplálkozási szokásainktól is függhet. Ajánlott előnyben részesíteni a gyümölcsöket, a zöldséget és teljes kiőrlésű pékárut. A havi vérzés idejére pedig lehetőleg mondjunk le a puffasztó (például bab, borsó, kukorica, lencse) és a nehezen emészthető (például zsíros ételek, vörös húsok) élelmiszerekről. Ezeken felül ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadékbevitelről sem. A napi 2-2,5 liter víz elfogyasztása a menzesz alatt is elengedhetetlen.

Jó szolgálatot tehetnek a gyógynövények is

A menstruációs görcsök enyhítésére egy egész sor gyógynövény használható. A levendula-, a majoránna-, az eukaliptusz- és a zsályaolaj külsőleg - borogatásként vagy masszázshoz - jó választás. A libapimpó, a cickafark és a kamilla pedig teaként fogyasztva enyhítheti hatékonyan a fájdalmainkat.

Ha semmi sem segít

Amennyiben már mindent bevetettünk, mégsem jött el a várva várt megkönnyebbülés, ideje segítségül hívni a görcsoldókat és a fájdalomcsillapítókat. A leginkább az acetilszalicilsav-, a paracetamol- és az ibuprofen-tartalmú gyógyszerek ajánlhatók ilyenkor.

A gyakori és tartós fájdalom azonban komolyan akadályozhat minket mindennapi feladataink elvégzésében, és hosszú távon az életminőségünket is jelentősen ronthatja. Ilyenkor ajánlott felkeresni nőgyógyászunkat, őszintén elmondani neki panaszainkat és kezdeményezni egy alapos kivizsgálást. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyes nőknél a hormonális fogamzásgátlók alkalmazása mérsékli a havi vérzés során jelentkező panaszokat. Ám bizonyos esetekben komoly egészségügyi probléma - például ciszta vagy endometriózis- is állhat a szenvedés hátterében. Jobb, ha mielőbb utána járunk a pontos oknak.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram és a Google News csatornánkra is.
Legyen jól informált!