Kárpátinfo hetilap


| 2021. 09. 20. – 11:21 | Kárpátalja |
Jánosiban hagyományteremtő szándékkel rendezték meg az első vadgasztronómiai fesztivált. Fotó: Kovács Elemér

Hirdetés

Jánosiban hagyományteremtő szándékkel rendezték meg az első vadgasztronómiai fesztivált. A szervezők nem titkolt célja, hogy a nagyközönséggel megismertessék a vadászok, erdészek mindennapi tevékenységét, bemutatva, hogy a szakma képviselői milyen fontos szerepet játszanak a természetvédelmi feladatok ellátásában. A vadas ételek elkészítésének bemutatásával, a változatos fogások kóstoltatásával pedig a gasztronómia egy kevésbé ismert ágát kívánták elénk tárni, bemutatva ezzel a vadászati turizmusban rejlő, mindeddig jobbára kiaknázatlan lehetőségeket.

A megnyitó ünnepség szónokai – Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere, Fülöp Barna, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja, Péter Csaba, a KárpátHáz civil szervezet elnöke, megyei képviselő, valamint Varga Attila, Makkosjánosi és Balazsér elöljárója – azt hangsúlyozták, hogy a kárpáti táj szerves részét képezi az itt található gazdag élővilág, melynek megőrzése a jövő nemzedéke számára fontos feladat. A természet megóvása annak megismerésével kezdődik el, azzal a felismeréssel, hogy milyen nagy kincs van a birtokunkban. A globális felmelegedéssel az erdők, a folyók, a csaknem érintetlen természet még inkább felértékelődik, így tehát nekünk valóban van mit féltenünk.

A fesztiválra kilátogatókat színes kulturális program várta. Ennek során fellépett a mezőgecsei Kék Viola, a tiszacsomai Bokréta néptánccsoport, a beregszászi Atasz és Street Dance táncegyüttes, a Harmónia versenytáncklub, Pitkin és zenekara, valamint a Rico and Miss Mood.

Amíg a színpadon egymást követték a fellépők, addig hat csapat részvételével zajlott a főzési verseny. A jánosi vadászok kondérja mellett Varga Csabával beszélgettünk az itt készülő ételekről. Mint megtudtam, náluk a főfogás a szarvasborjú pörkölt, amelyet vörösborral, borókabogyóval és tinórugombával ízesítettek, s ha elkészül, knédlivel tálalnak majd. Hogy az általuk kínált rántott pontyot előzőleg milyen fűszerkeverékkel kenték be, arról a mesterszakács csak nagyvonalakban nyilatkozott.

Meggyőződésem szerint a beregdédaiak őzpörköltje a vadhús mellé rakott füstölt disznófültől vált olyan különleges ízűvé. Az Ugocsából érkezett összevont főzőcsapat pedig betyárlevessel rukkolt elő. Csernicsko Volodimir főzőmester elmondása szerint ez a leveskülönlegesség annál finomabb, minél többféle vadhús kerül a főzőedénybe. Ezúttal őz, vaddisznó és vadnyúl rotyogott a bográcsban erdei gombával és számos zöldségfélével, meg gombódával együtt. Látványnak sem volt utolsó a tűzdelt vaddisznógerinc, melyhez gombával és sajttal ízesített krumpligombócot tettek tálaláskor, amit a vendégek tejszínes gombás szósszal és áfonyalekvárral fogyaszthattak el jóízűen. Később a bíráló bizottság nem véletlenül ennek a csapatnak ítélte oda az Erdei ételek mestere kitüntető címet. Melyet adhattak volna a Gut-nagyerdei vadászcsapatnak is, akik őzhúsból készült palóclevessel neveztek be a vetélkedésbe. Antal József, a főzőcsapat irányítója azt hangsúlyozta, hogy mindenképpen valami frissebb, könnyedebb étellel szerették volna a közönség tetszését elnyerni, így a zöldpaszuly mellé bőven került más leveszöldség is abba. A palócleves ízvilágát különböző erdei gombák és a fürjtojás gazdagította.

A népünnepély programját trófea- és galambkiállítás, kirakodóvásár színesítette. A szervezők lovaglási, íjászkodási lehetőséget biztosítottak, de volt állatsimogató is. A fiatalok körében nagy sikert aratott a község közelében működő Dinópark egyik kedvencének itteni bemutatkozása. Mód nyílott jótékonykodásra is: a KMKSZ ISZ csapata a súlyos betegségben szenvedő Karakas Gyuszika gyógykezelésére gyűjtött.

Eszenyi Gábor

Hirdetés

  • Jánosiban megrendezték az első vadgasztronómiai fesztivált
  • Jánosiban megrendezték az első vadgasztronómiai fesztivált
  • Jánosiban megrendezték az első vadgasztronómiai fesztivált
  • Jánosiban megrendezték az első vadgasztronómiai fesztivált

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 38. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram és a Google News csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés