Politika | 2021. 09. 21. – 11:00 |
Az egyeztetés célja, hogy a külügyminiszterek megvitassák a megállapodás hatásait és következményeit az EU-ra nézve. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Európai Unió tagállamok külügyminiszterei az ENSZ-közgyűlés keretében tárgyalásokat folytatnak a múlt héten bejelentett brit–amerikai–ausztrál biztonsági partnerségi megállapodásáról (AUKUS) – jelentette be az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn.

A szóvivő közölte: helyi idő szerint keddre virradóra tervezett két órás egyeztetés célja, hogy a külügyminiszterek megvitassák a megállapodás hatásait és következményeit az EU-ra nézve - írja az MTI.

„Ez nem rendkívüli ülés lesz, hanem az uniós miniszterek hagyományos találkozója a közgyűlés keretében,

melynek során megvitatják az összes aktuális napirenden lévő kérdést, a legújabb fejleményeket, amelyek komoly hatással vannak az EU-ra vagy tagállamaira” – tette hozzá.

A világszerte komoly feltűnést keltő háromoldalú megállapodás elsődleges gyakorlati céljai közé tartozik az ausztrál haditengerészet felszerelése nukleáris meghajtású, de hagyományos fegyverzettel ellátott tengeralattjárókkal, a kezdeményezést bejelentő közös közlemény megfogalmazása szerint az indiai- és a csendes-óceáni térség stabilitásának fenntartása végett.

A kezdeményezés nyomán ugyanakkor Ausztrália felmondta a hagyományos meghajtású tengeralattjárók szállításáról Franciaországgal 2016-ban kötött, több  mint 50 milliárd dolláros szerződését, amellyel kivívta a párizsi vezetés haragját. Franciaország  válaszként visszahívta amerikai és ausztrál nagykövetet is, míg Jean Yves Le Drian francia külügyminiszter súlyos bizalomvesztésről beszélt.

Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője múlt héten azt nyilatkozta,

hogy a háromoldalú megállapodás tükrében az uniónak előtérbe kell helyeznie saját biztonság és védelmi politikáját, különösen az indiai–csendes-óceáni térégben.

Sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy a felek nem tájékoztatták az EU-t a megállapodásról. Az uniós szóvivő szerint Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke,„ nagyon szoros figyelemmel” követi az egyezmény alakulását.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.