Mozaik | 2021. 09. 21. – 12:00 |
A kutatók szerint annyi biztos, hogy óriásira nőhetett az elkövető. Fotó: Internet

Hirdetés

Egy kísérlet során a Louisianai Állami Egyetem kutatói azt próbálták kideríteni, milyen lények élnek az óceán legmélyebb térségeiben. Ennek céljából három aligátortetemet eresztettek le az óceánfenékre, majd várták, mi történik. Egyszerre meglepő és ijesztő, amit megfigyeltek.

Hogy kiderítsük, milyen élőlények alkotják a táplálékláncot a tenger fenekén, három elpusztult aligátort helyeztünk a Mexikói-öböl vízébe, 6600 láb (több mint 2000 méter) mélyre, majd figyeltük, mi történik 51 nap múlva a testekkel" – mutatta be a kísérletet a Daily Star magazinnak Clifton Nunnally, az egyetem munkatársa, írja az Origo.

Az első aligátor tetemét kevesebb mint egy nap leforgása alatt eltüntették a mélytenger dögevői.

A második aligátortetem kicsit tovább bírta, ám 51 nap elteltével ennek is csak a lecsupaszított csontjait sikerült felszínre hozni. A húst valószínűleg az Osedax családba tartozó féregfaj rágta le a testről.

A harmadik aligátor sorsa jelentette a legnagyobb meglepetést a kutatók számára: a féltonnás súlyt is meghaladó tetemet egy hatalmas testű lény ragadhatta el. 

Az ismeretlen élőlény olyan roppant nagy erőt képviselt, hogy az aligátor rögzítéséhez használt súlyt is 10 méterrel távolabb találták meg. 

Egyelőre nem tudni, mi lehetett a hüllőt elragadó bestia, a szakértők cápára vagy óriáskalmárra tippelnek.

Az viszont biztos, hogy bármilyen állatról is legyen szó, az elkövető fajának egy szokatlanul méretes példánya lehetett.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.