Életmód | 2021. 09. 21. – 16:05 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A stressz a modern élet velejárója, amely bizonyos mértékben mindannyiunk életében jelen van. Ha viszont az alábbi jeleket (akár egyszerre többet is) tapasztalunk magunkon, az azt jelenti, hogy a miénkben már egészségtelen mértéket ölt a stressz, és el kell gondolkoznunk azon, mivel tudnánk csökkenteni.

Hétvégi fejfájások

Kutatások szerint fejfájást okozhat, ha hirtelen csökken a stressz-szintünk. Ha tehát hétvégente, mikor kicsit nyugodtabbak vagyunk, rendszeresen fejfájással küzdünk, akkor valószínű, hogy hét közben túl sokat stresszelünk - írja a Házipatika.com.

Erős menstruációs görcsök

Azoknak a nőknek, akiknek az életében sok a stressz, kétszer erősebbek a menstruációs görcseik, mivel emiatt kevésbé kiegyensúlyozott a hormonális működésük - derült ki a Harvard Egyetem kutatásából. Azt is megállapították, hogy rendszeres mozgással enyhíthetők a tünetek.

Állkapocsfájdalom

A sokat stresszelők gyakran csikorgatják álmukban a fogukat, ezért reggelente állkapocsfájdalommal ébrednek. Ha ez rendszeressé válik, érdemes fogorvoshoz fordulni, aki éjszakai használatra való fogvédőt írhat fel.

Furcsa álmok

Az álmaink, ahogy telik az alvással töltött idő, általában egyre pozitívabbak lesznek, és ezért jobb hangulatban ébredünk, mint amilyenben lefeküdtünk. Ha viszont valakinek az életében sok a stressz, az gyakran felébred, és felborul nála ez a folyamat, ami miatt folyamatosan furcsa, szomorú vagy akár erőszakos álmai is lehetnek.

Vérző íny

Egy brazil kutatás szerint a sokat stresszelő embereknek nagyobb az esélye arra, hogy fogászati jellegű problémáik legyenek, mivel megemelkedik a kortizolszintjük. Ez gyengítheti az immunrendszerüket, és a szervezetükbe került baktériumok megtámadhatják az ínyüket és fogaikat is.

Édesszájúság

A sok stressz is lehet a kiváltó oka annak, ha valaki folyamatosan csokoládét, süteményt és egyéb édességeket kíván.

Viszketés

Egy japán kutatás szerint a túl stresszes embereknél gyakori tünet a bőr folyamatos viszketése. Ráadásul az idegeskedés növeli az olyan bőrbetegségek, mint a dermatitis vagy az ekcéma kialakulásának kockázatát.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.