HáziPatika.com

| 2021. 09. 22. – 08:08 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Kedvetlenség, csökkent önértékelés, magányosság, konstans rosszkedv - többek között ezek a depresszió klasszikus tünetei. Csakhogy ezeken kívül még igen sok jel utalhat rá: olyanok is, amelyeket először senki sem kötne a depresszióhoz.

Fokozódó türelmetlenség

Ha arra leszünk figyelmesek, illetve környezetünk figyelmeztet minket rá, hogy gyakrabban vagyunk türelmetlenek, esetleg indokolatlan dühkitöréseink vannak, akkor ez akár depresszió tünete is lehet. Egy 2013-as kutatás szerint a kórképben szenvedők csaknem fele tapasztal fokozott ingerlékenységet - írja a Házipatika.com.

Alvászavarok

Vannak, akiknél a depresszió fokozott, szinte állandó álmosságot okoz. Mások viszont - éppen ellenkezőleg - nem tudnak annyit aludni, mint korábban, és általában jó néhány órával hamarabb ébrednek fel reggel a megszokottnál. Ha ilyesmit tapasztalunk, emellett pedig más tüneteink is vannak, akkor könnyen lehet, hogy kedélybetegséggel állunk szemben.

Elveszített érdeklődés

Ha úgy tapasztaljuk, hogy valamelyik - korábban lelkesen űzött - hobbink iránt elveszítjük az érdeklődésünk, akkor ez szintén a depresszió tünete lehet. Ilyenkor csökken a motiváció, és nincs kedvünk elhagyni a lakást, ami tovább súlyosbíthatja a kezdődő depressziót.

Több idő a közösségi oldalakon

Ha eljutunk odáig, hogy akár napi több órát is eltöltünk a Facebookon vagy az Instagramon, akkor ez annak a tünete is lehet, hogy ösztönösen próbáljuk elterelni a figyelmünket a gondjainkról. Néhány depressziós különösen aktív a közösségi oldalakon, mert az ott érkező lájkok, kommentek pozitív élményeket adnak nekik, ami segíthet túlélni a hétköznapok szürkeségét. Sajnos azonban ez a pozitív hatás csak ideig-óráig működik.

Folyamatos hát- és derékfájás

Egy 2015-ös kutatás szerint a depressziósok az átlagnál gyakrabban szenvednek derék- vagy hátfájástól. Ráadásul minél súlyosabb a kedélybetegségük, annál erősebbek a fájdalmaik is.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.