Közélet | 2021. 09. 23. – 07:56 |
Többek között az oktatási intézmények, minisztériumok, hatóságok és az önkormányzati igazgatások alkalmazottai számára lesz kötelező az oltás. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnában kötelezővé válik a koronavírus elleni védőoltás.

Többek között az oktatási intézmények, minisztériumok, hatóságok és az önkormányzati igazgatások alkalmazottai számára.

- tudatja az RBC Ukrajna hírportál Viktor Ljasko egészségügyi minisztérium vezetőjének kormányülésen tett kijelentésére hivatkozva.

"Most a világon van egy új hatékony eszköz a covid elleni küzdelemben - az oltás. Ma a covid-járvány a be nem oltottak járványa" - mondta Ljasko.

Megjegyezte, hogy azok, akiket a kampány első szakaszában oltottak be, már elérték a több mint 80%-os lefedettségi arányt, nevezetesen az orvosok, az ukrán fegyveres erők hadserege, a Belügyminisztérium struktúrái.

"Más kormányzati szervekben sajnos nem ilyen optimista a helyzet. Ezért azt javasoljuk, hogy kezdjük el bevezetni a kötelező megelőző védőoltásokat a covid ellen, különösen az oktatási intézmények, a minisztériumok és más központi végrehajtó szervek alkalmazottai, valamint azok szerkezeti egységei, a helyi államigazgatási szervek számára” - mondta az egészségügyi miniszter.

Elmondása szerint, a lakosságnak a fertőző betegségektől való védelméről szóló törvény 12. cikke előírja,

hogy bizonyos szakmák, iparágak és szervezetek alkalmazottai kötelező védőoltásoknak vannak kitéve a fertőző betegségek ellen.

"Az Emberi Jogok Európai Bírósága idén áprilisban megerősítette a nemzeti jogszabályok azon rendelkezéseit, amelyek szerint a kötelező oltás törvényes, és szükséges lehet a demokratikus társadalmakban, és nem mond ellent az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló egyezménynek" - tette hozzá a tárcavezető.

A kötelező oltáson részt vevő munkavállalók listájának meghatározása az Egészségügyi Minisztérium hatáskörébe tartozik.

"Arra kérem, hogy támogassák a megfelelő protokoll utasítást, amely lehetővé teszi ennek a funkciónak a megvalósítását, és újabb, hatékony lépést tesz a koronavírus-betegség leküzdésében" - tette hozzá Ljasko.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.