Sport | 2021. 09. 24. – 16:00 |
Kis túlzással egy volt KGB-ügynöknek köszönhető, hogy 2021-ben a labdarúgó Bajnokok Ligája legérdekesebb történetét a Sheriff Tiraspol szolgáltathatja. Fotó: Internet

Hirdetés

Kis túlzással egy volt KGB-ügynöknek köszönhető, hogy 2021-ben a labdarúgó Bajnokok Ligája legérdekesebb történetét a Sheriff Tiraspol szolgáltathatja.

A moldáv meglepetéscsapat a selejtezők során egyszer sem kapott ki és olyan klubokat búcsúztatott, mint a nála jóval jelentősebb futballmúlttal rendelkező Crvena Zvezda és a Dinamo Zagreb - írja az Origo.

A szerb és a horvát bajnok legyőzése után a főtáblás szereplését is egy szenzációs győzelemmel kezdte:

2-0-ra legyőzte a rendszeres BL-résztvevő Sahtar Donyecket.

A Sheriff Tiraspol egy kör után a Real Madrid, az Inter és a Sahtar előtt vezeti a csoportját, és tovább folytatná csodás utazását a Bajnokok Ligájában.

Amikor augusztus 25-én a játékvezető lefújta a Zágrábban rendezett Dinamo Zagreb-Sheriff Tiraspol labdarúgó Bajnokok Ligája playoff-visszavágót, a Sheriff Tiraspol játékosai közül jó néhányan a földre borultak és sírni kezdtek örömükben.

Moldáv csapat most először jutott be a labdarúgó Bajnokok Ligája 32-es főtáblájára. 

Az 1997-ben alapított Sheriff Tiraspol papíron moldovai klub, azonban gyakorlatilag egy szakadár, senkitől el nem ismert terület európai szinten legsikeresebb futballcsapata. A sors furcsasága, hogy a Tiraspolban élők nem is nevezik magukat moldávoknak. 

30 évvel ezelőtt, 1991-ben a Szovjetunió szétesésekor Moldova is önálló állammá vált, azonban az ország legkeletibb, a Dnyeszter folyó partján elhelyezkedő térsége a maga függetlenségét is kikiáltotta Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság néven.

Az orosz többségű terület vezetői attól tartottak, hogy Moldova és Románia egyesülésével utóbbi ország fennhatósága alá kerülnek,

ezért 1992-ben még háborút is vívtak azért, hogy kivívják függetlenségüket.

A Transznisztria vagy Dnyesztermellék néven is ismert térség önállóságát sosem ismerték el hivatalosan, a közel félmillió lakosú, mintegy 4100 négyzetkilométeres terület mégis saját parlamenttel, kormánnyal és gazdasággal működik.

A fővárosban, Tiraspolban található hatalmas Lenin-szobor pedig az egykori kommunista fennhatóság emlékét őrzi. Az ENSZ egyetlen tagországa sem ismeri el a Dnyesztermelléket. Ez az egyetlen létező állam a Földön, amelynek zászlaján továbbra is a kalapács és a sarló látható.

A szakadár állam gazdaságát a biztonsági cégként induló Sheriff-csoport uralja, amely manapság az energiaiparban, a bankszektorban, a kereskedelemben és a labdarúgásban is jelen van. 

A tulajdonos, Viktor Guszan és akkori üzlettársa, Dimitrij Ogircsuk 1996-ban vásárolta meg a másodosztályban szereplő FC Tiraspolt és Sheriff Tiraspolnak nevezték el 1997-ben. A klub névadója, a Sheriff egy konglomerátum, amely 1993-ban, a Szovjetunió összeomlását követően alakult, és amely ma a második legnagyobb vállalat a térségben

A két jelenlegi tulajdonos, Viktor Guszan (ő korábban a KGB ügynöke volt) és Ilja Kazmalj a régió szinte minden üzleti részében jelen vannak.

A Sheriffnek annyi köze van a cowboyokhoz, mint a Red Bull Salzburgnak a bíborvörös szarvasmarhákhoz.
Ami az üzletet illeti: ennek a cégnek vannak benzinkútjai, szupermarketei, tévécsatornái, mobiltelefon-hálózata, kenyérgyára és még hosszan sorolhatnánk az érdekeltségeket.

A Sheriff elég gyorsan a szegényes futballmúlttal rendelkező ország legsikeresebb klubjává vált.

Az első idényében feljutott az élvonalba, 2001-ben pedig már bajnoki címet ünnepelhetett, ráadásul az utóbbi 20 évben csupán kétszer (2011, 2015) adta át más csapatnak az elsőséget.

A Sheriff Tiraspoltól mindenki fél.

A hatodik bajnoki aranyuk megszerzése után abbahagyták az elsőségek megünneplését.
A Sheriff számára a moldáv bajnoki cím megszerzése szinte formalitás. A rajongóik őrültek. A stadionban azt kiabálják, hogy "Oroszország, Oroszország". Mintha oroszok lennének.

Az előző évadban is toronymagasan nyerte meg a moldáv bajnokságot, 16 ponttal gyűjtött többet, mint a második helyezett Petrocub, és 36 forduló alatt egészen elképesztő, 116-7-es gólkülönbséget produkált.

Az európai kupákban 2009-ig nem járt szerencsével. A Bajnokok Ligája csoportkörébe vágyó csapat addig minden alkalommal a második selejtezőkörig jutott, majd a 2009/2010-es szezonban a BL-playoffig menetelt, amely ugyan a végállomást jelentette számára, viszont így az Európa-liga csoportkörébe bekerült. A második számú európai kupasorozatban további három alkalommal szerepelt, de az egyenes kieséses szakaszba egyszer sem sikerült továbbjutnia.

A Sheriff a mostani szezonban szenzációs sikert ért el, ugyanis története során először bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe, így ott van Európa legjobb 32 csapata között.

A csapatban finoman szólva sem hemzsegnek a sztárok, de tele van légiósokkal, akik nélkül biztosan nem sikerült volna ilyen menetelésbe kezdeni a BL-ben. Az együttes 31 fős keretében mindössze 7 moldáv labdarúgó szerepel, közülük többen is kettős állampolgársággal rendelkeznek.

A külföldiek terén széles a paletta, többek között görög, bosnyák, észak-macedón, brazil, kolumbiai, mali és még trinidadi futballista is akad a klubban. A játékoskeret becsült értéke alig több mint 12 millió euró, a legértékesebb focista a csapatkapitány, a kolumbiai Frank Castañeda, aki 1 millió eurót ér a transfermarkt becslése szerint.

Ami az idei BL-menetelést illeti, a moldáv bajnok veretlenül jutott be a Bajnokok Ligája csoportkörébe.

A Sheriff az első két fordulóban a Fradihoz hasonlóan kettős győzelemmel jutott túl ellenfelein.

Az albán Teuta Düres, majd az örmény Alashkert sem állhatott az útjába - előbbit 5-0-s, utóbbit 4-1-es összesítéssel ejtette ki a legrangosabb európai kupából.

A harmadik fordulóban már egy lényegesen erősebb ellenfél, a BL-ben vagy az El-ben az elmúlt négy szezonban egyaránt főtáblás Crvena Zvezda várt a Sheriff Tiraspolra. A moldávok Belgrádban 1-1-es döntetlent játszottak a szerbekkel, majd hazai pályán 1-0-ra nyertek, így meglepetésre bejutottak a rájátszásba, és karnyújtásnyira kerültek történetük legnagyobb sikeréhez.

A playoffban az a Dinamo Zagreb várt rájuk, amelyet tavaly a Fradi is kiejtett a selejtezők során, igaz, akkor egy mérkőzésen dőlt el a továbbjutás sorsa. Ha idén is egy meccs döntött volna erről, akkor is a Sheriff ment volna tovább, ugyanis a párharc első felvonásán a moldáv együttes 3-0-ra intézte el a horvát bajnokot.

A visszavágón nem esett gól, így a Tiraspol történelmet írt és bejutott a Bajnokok Ligája legjobb 32 csapata közé, ahol az egyik halálcsoportba került, a Real Madrid, az Inter és a Sahtar Donyeck mellé.

Itt még nem ért véget a Sheriff tündérmeséje, ugyanis a csoportkört is egy szenzációval kezdte: 2-0-ra legyőzte az évek óta stabil BL-résztvevő Sahtar Donyecket.

Azt a Sahtart, amelynek a kerete tele van brazil légiósokkal és az előző szezonban kétszer is megverte a Real Madridot. A mérkőzés 16. percében a mali válogatott Adama Traoré szépségdíjas góljával szerzett vezetést a hazai együttes. A 26 éves támadó egy bal oldalról érkező beadást mintegy 11 méterről kapásból lőtt a léc alá.

A 62. percben a guineai Momo Yansane fejelte a második gólt, beállítva a végeredményt. Hiába birtokolta a labdát 68 százalékban az ukrán csapat és próbálkozott jóval több kapuralövéssel,

a Sheriff gyilkos kontráira nem volt ellenszere, és az eredményt tekintve simán kikapott.

Az első gólt szerző 26 éves Traoré a BL-ben eddig abszolút húzóembere a moldávoknak, a selejtezők során 8 meccsen 4 gólt rúgott és 2 gólpasszt adott, és a Sahtar ellen lőtt gólját a forduló legszebb találatának választotta az UEFA.

A fantasztikus kezdés ellenére könnyen előfordulhat, hogy a következő öt meccsén kikap a Sheriff, és csoportutolsóként végez, de ennél azért jobb forgatókönyv is következhet számára. Talán a továbbjutásról nem is, de a harmadik helyről még álmodozhat, amely ebben az esetben az Európa-liga egyenes kieséses szakaszába kerülést jelentené.

A klub 12700 férőhelyes stadionja - amely az edzőközponttal együtt 2002-ben készült el - a Sahtar elleni csoportmérkőzésen és a playoff-meccseken sem telt meg, de az Inter és a Real elleni rangadókon valószínűleg teltházra számít a vezetőség, hiszen nem minden nap fogadnak Tiraspolban olasz és spanyol sztárcsapatokat.

Az utóbbi 24 évben sűrűn cserélődött az együttes játékoskerete, a klubnál általában ingyen vagy nagyon olcsón próbálnak játékosokat venni, akiket némi haszon fejében eladnak.

A gyors változás az edzőkre is igaz, ugyanebben az időszakban 22 tréner fordult meg a moldáv csapat kispadján, tehát szinte évente sor került edzőváltásra. A jelenlegi szakvezető az ukrán Jurij Vernidub, aki idén januárban érkezett, és tulajdonképpen fél év alatt történelmi sikert ért el a BL-főtáblára jutással.

Az előző idény BL-csodáját kétségtelenül a Ferencváros szolgáltatta, miután 25 év után jutott be a csoportkörbe, az idei szezon szenzációját pedig a Sheriff Tiraspol szereplése okozza.

A realitás alapján a D jelű kvartett utolsó helyén kellene végeznie a Real Madrid, az Inter és a Sahtar Donyeck mögött, de a moldáv meglepetéscsapat az utóbbi időben többször is borította a papírformát, szóval korai lenne leírni. Jelenleg egy kör után vezeti a csoportját, és minden bizonnyal szeretné folytatni saját tündérmeséjét a Bajnokok Ligájában. 

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.