Karpat.in.ua
| 2021. 09. 24. – 08:38 | Ukrajna |
Az ukrán hatóságok szerint Nacsa Lőrinc, a magyar Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselője beavatkozott a helyhatósági választásokba. Fotó: Internet

Hirdetés

Az ukrán hatóságok szerint Nacsa Lőrinc, a magyar Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselője beavatkozott a helyhatósági választásokba.

Azért tiltották ki három évre Ukrajnából Nacsa Lőrincet, mert az illetékes ukrán hatóság szerint 2020 októberében jogtalanul beavatkozott a helyhatósági választásokba:

külföldi politikusként az egyik magyar szervezet melletti szavazásra buzdította a kárpátaljai magyar szavazókat – idézte a döntés lényegét a HVG, az infopost nevű ukrán portál oldalán megjelentekre hivatkozva, közli a Karpat.in.ua.

A KDNP-s országgyűlési képviselő ekkor nem járt Kárpátalján a portál szerint, a Facebook-oldalán viszont közzétett egy videót, amelyben a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség mellett foglalt állást.

A kereszténydemokraták frakcióvezetője szerdán kárpátaljai településekre hozott volna adományokat, de a határon arról tájékoztatták, hogy egy korábbi döntés értelmében három évre kitiltották az országból.

A képviselő az esetről úgy fogalmazott: „szomorúnak tartja, hogy az együttműködés keresése helyett ilyen eszközökhöz folyamodik Ukrajna, hiszen ez nem járul hozzá a vitás kérdések rendezéséhez. A magyar közösség érdekében továbbra is a megegyezésben és a jószomszédi viszonyban vagyunk érdekeltek, de ehhez mindkét félre szükség van.”

Hozzátette, hogy az adományokat ettől függetlenül sikerült eljuttatni Kárpátaljára.

Korábban hasonló indokkal tiltották ki Ukrajnából Grezsa Istvánt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztost.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor úgy reagált: „Grezsa István kitiltása nem a barátság, nem az együttműködés, nem a közös sikerek keresésének szándékára utal.” Szijjártó ezután bekérette Ukrajna budapesti nagykövetét.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés