HáziPatika.com

| 2021. 09. 24. – 16:05 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Mindenki megtapasztalta már, hogy milyen, amikor futás közben szúr az oldalunk. Lehet, hogy egy futóverseny közepén, egy iskolai testnevelésórán vagy éppen akkor, amikor a busz után szaladt. Pontosan miért jelentkezik ez a fájdalom, és mit tehetünk ellene?

Annak ellenére, hogy nagyon gyakori jelenségről van szó, a rendszeresen futók nagyjából háromnegyede megtapasztalja évente legalább egyszer, a szakemberek még mindig nem tudják pontosan, hogy mi az oka a bordák alatt érezhető, szúró fájdalomnak - írja a Házipatika.com.

Az egyik elmélet szerint ennek az oka a rekeszizom görcsös összerándulása, mely azért következhet be, mert nem jut elegendő oxigéndús vér ehhez az izomhoz. Egy másik viszont a hasban található, a belső szerveinket határoló hártya irritációjával magyarázza a jelenséget, mely nemcsak a futóknál, de szinte bármely aerob jellegű sportot űzőknél megjelenhet.

Az oldal szúrása leginkább a kezdőkre, újrakezdőkre jellemző. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a rendszeresen futók ne tapasztalhatnák ezt meg időről időre, de náluk jóval kisebb a fájdalom gyakorisága. Ez egy újabb indok arra, hogy a futás rendszeresen szerepeljen az edzésprogramunkban, de lássunk néhány egyszerű módszert arra, hogyan tudjuk elkerülni, hogy futás közben ránk törjön a fájdalom.

Előzzük meg a fájdalmat!

Ehhez már sportolás előtt tennünk kell. Kerüljük a zsíros, illetve rostban gazdag ételeket közvetlenül edzés előtt, ezek ugyanis lassabban kerülnek ki a gyomorból, így plusz nyomást gyakorolnak a rekeszizomra, ezzel pedig megnő a görcs esélye. A folyadékfogyasztásnak, elsősorban a gyümölcsleveknek is negatív hatása lehet: egy kutatás szerint ha valaki cukros gyümölcslét iszik közvetlenül futás előtt, annál gyakrabban jelentkezhet a fájdalom. A tiszta vízzel sokkal jobban járunk.

Szintén csökkenthetjük a fájdalom kialakulásának esélyét, ha megerősítjük a törzs izomzatát, ha megtanuljuk a helyes testtartást (ne görnyedjünk előre, illetve ha sportolás előtt alaposan bemelegítünk. Futás közben nagyon fontos, hogy olyan tempót vegyünk fel, amit hosszabb távon is tartani tudunk, és lassan, egyenletesen lélegezzünk, ne kapkodjuk a levegőt. Különösen a kezdőkre lehet jellemző az, hogy "elfelejtenek" levegőt venni vagy visszatartják a lélegzetüket. Ha ránktör a fájdalom, álljunk meg, vegyünk egy mély lélegzetet és nyújtsuk a fejünk fölé a karunkat. Hajlítsuk a törzsünket az ellentétes irányba ahhoz képest, ahol a fájdalmat érzékeljük (tehát ha a jobb oldalon érezzük, akkor balra). Ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadék- és ásványianyag-pótlásról sem, különösen ha hosszabb távon futunk vagy ha nagyon meleg van.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.