Hirado.hu
| 2021. 09. 24. – 09:00

Továbbra is teljes a káosz a mexikói–amerikai határnak azon a szakaszán, ahol a főként Haitiről érkező bevándorlók vertek tábort.

Joe Biden elnök liberális bevándorláspolitikai intézkedései miatt a világjárvány lecsengésével újra hatalmas tömegek indulnak el a szegényebb országokból az Egyesült Államok felé. Jó láthatóan az amerikai határvédelem és a menekültügyi rendszer sem bírja a terhelést – hangzott el az M1 Híradójában.

Ostorcsapásokkal igyekeztek megakadályozni az amerikai határőrség lovas egységei,

hogy a bevándorlók átkeljenek az Egyesült Államok és Mexikó közötti Rio Grande határfolyón.

A felvételek még vasárnap készültek és óriási felháborodást váltottak ki.

Joe Biden az ENSZ-közgyűlésre menet röviden reagált egy újságíró kérdésére: „Uralmunk alá vonjuk a helyzetet” – mondta az amerikai elnök.

A politikai bal- és jobboldal egyaránt éles kritikával illeti a Fehér Ház migrációs politikáját: a republikánusok azzal vádolják a Biden-adminisztrációt, hogy káoszba taszította a déli határon kialakított viszonylagos rendet, míg a demokraták Biden korábbi ígéreteit kérik számon a bevándorlók befogadásáról.

Több mint 14 ezer illegális bevándorló torlódott fel a Mexikót az Egyesült Államokkal összekötő egyik híd alatt.

Naponta százak sorsáról döntenek az amerikai hatóságok: sokakat beengednek az országba, másokat viszont buszokon toloncolnak vissza Mexikóba.

Az utánpótlás folyamatos: a Rio Grande határfolyón kifeszített kötélpályán napi százak érkeznek, köztük sokan vannak, akiket már többször kitoloncoltak. A túlparton az amerikai határrendészet nagy erőkkel vonult fel, hogy megakadályozza a csoportos határsértést. Csak augusztusban 90 ezer embert fordítottak vissza.

Greg Abbot Texas állam kormányzója üzent a bevándorlóknak:

az illegális határátkelés nem marad következmények nélkül.

„A Biden-adminisztráció az elkapunk és szabadon engedünk politikáját űzi, ezzel szemben a texasi kormány a letartóztatás és börtönbüntetés politikáját képviseli. Azt üzenjük azoknak, akik ide akarnak jönni: ha átkelsz a folyón és Texasba jössz, könnyen bilincsben találhatod magad” – fogalmazott a kormányzó.

A határ túloldalán is szigorítanak: egy nemzetközi együttműködés keretei között a mexikói hatóságok razziákat tartanak a folyó partján fekvő határváros szálláshelyein: az országban illegálisan tartózkodó személyek után kutatnak.

Ezalatt megkezdték a haitiből származó bevándorlók kitoloncolását az Egyesült Államokból: napi akár hét utasszállító gépet is útnak indíthatnak a mexikói határról, amely egyenesen a haiti fővárosba repíti őket.

A kitoloncolt, hazatért bevándorlók megrohamozták az utasszállítót, amelyen érkeztek: egy utolsó elkeseredett próbálkozást tettek, hogy visszajussanak az ígéret földjére. Nem fogadták el a tényt,

hogy menedékkérelmüket az amerikai hatóságok elutasították, hiába tették meg a hosszú utat.

A Fehér Ház végül engedett a nyomásnak: bejelentették, hogy jelentősen növelik a befogadható menedékkérők számát 15 ezerről 125 ezerre. Kérdés azonban, hogy ez a lépés enyhíteni fogja-e a déli határon a minden korábbinál nagyobb migrációs nyomást.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek