HáziPatika.com

| 2021. 09. 24. – 10:10 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ha sokat ülünk a számítógép előtt, és emiatt elgémberedik a hátunk vagy nyakunk, jól eső érzés lehet addig tekergetni, míg jól ki nem ropogtattuk. Azonban jobb, ha felhagyunk ezzel a szokással, mert többet árt, mint használ!

Az ülőmunka és a stressz hatására gyakran jelentkezik hát- és nyakfájás, ami eléggé meg tudja keseríteni életünket. Ilyenkor a nap végén jól esik a nyújtózkodás és sokan arra esküsznek, hogy addig tekergőznek, illetve nyomogatják a hátukat a gerincük mentén, amíg nem hallják és érzik az ismerős ropogást. A megkönnyebbülésért (amely az esetek többségében csak átmeneti) azonban nagy árat fizethetünk, ezért jobb óvatosnak lenni - figyelmeztet Robert Hayden kiropraktőr, akit az amerikai Shape magazin kérdezett meg a témában - írja a Házipatika.com

"Sok vendégtől hallom, hogy csupán ugyanazt próbálja csinálni, mint a kiropraktőrök, hiszen tulajdonképpen mi is kiropogtatjuk az ízületeket. Igen, ám, de egy kiropraktőr szakember, megfelelő anatómiai, biomechanikai ismeretekkel. Pontosan tudjuk, hogyan és melyik ízületet kell helyretenni ahhoz, hogy enyhüljenek a panaszok" - magyarázta, hozzátéve, hogy ha ezt magunknak végezzük, vagy egy képzetlen ismerősünket kérjük meg rá, az komoly veszélyeket rejt.

Az idegkárosodástól a stroke-ig

A nyak és a gerinc rendkívül összetett és érzékeny szerkezet, mozgása bonyolult. A ropogtatás során az itt lévő ízületeket rendezzük át, "tesszük helyre", ám ha túlzásba esünk vagy rossz irányba ropogtatunk, akkor a nyomással gátoljuk a gerincvelőben futó idegek közötti információáramlást.  Ez károsíthatja az idegeket vagy porckopás lehet az eredménye. Legrosszabb esetben pedig egy véna fala is sérülhet, ami által vérrög keletkezhet, amely stroke-hoz vezethet.

Ezért fontos, hogy a nyaki és hátfájdalmakat ne próbáljuk meg magunk kimasszírozni, kinyomkodni vagy ropogtatni, inkább forduljunk szakemberhez, kiropraktőrhöz, gyógymasszőrhöz vagy gyógytornászhoz. És mint sok panaszra, betegségre, erre is igaz, hogy könnyebb megelőzni, mint kezelni. Ha ülőmunkát végzünk, asztalunk és székünk ergonómiailag megfelelő pozícióban legyen, emellett ügyeljünk a helyes testtartásra is. Óránként álljunk fel 5 percre, hogy kicsit átmozgassuk magunkat: sétáljunk picit és közben végezzünk néhány váll- és karkörzést. 

Ha pedig nem az ülőmunka, inkább a fokozott stressz okozza a hát- és nyakfájdalmat, segíthet a jóga vagy pilates. Ezek nemcsak remek feszültségoldó mozgásformák, de az ízületekre is jó hatással vannak. A rendszeres sport mellett pedig a minőségi pihenésre is figyeljünk, ha például rég cseréltünk ágymatracot és párnát, akkor valószínűleg ideje beruházni újakba, amelyek megfelelően alátámasztják gerincünket alvás közben, ezáltal hozzájárulnak, hogy reggel fájdalmak nélkül ébredjünk.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés