Kárpátinfo hetilap


| 2021. 09. 25. – 09:33 |

Szeljancsin László szenvedélyesen rajong a gépkocsikért. A beregszászi autótulajdonosok jól ismerték eddigi üzletét, amely a Méhes-palota mellett volt. Nemrég gondolt egy merészet, és üzletét átköltöztette.

Szeljancsin László szenvedélyesen rajong a gépkocsikért. A beregszászi autótulajdonosok jól ismerték eddigi üzletét, amely a Méhes-palota mellett volt. Nemrég gondolt egy merészet, és üzletét átköltöztette.

Hirdetés

Kezdetben személyszállításra lovaskocsit használtak az emberek, majd ahogy fejlődött a világ, úgy alakult át a szállító jármű is. A lovakat és egyéb igavonó állatokat felváltotta az autó. Az autó nemcsak meggyorsította, de át is alakította az utcai közlekedést. Ma pedig már elképzelhetetlennek tartjuk, hogy kisebb utazásokra, munkába járáshoz ne saját kocsit használjunk. A mindennapos használat során óhatatlanul is elromolhat valami féltve őrzött járgányunkon. Ilyenkor pedig nem tehetünk mást, mint hogy felkeresünk egy autóalkatrész-kereskedést, ahol orvosolni tudják problémáinkat.

Egy ilyen autóalkatrészbolt tulajdonosa Szeljancsin László is, aki szenvedélyesen rajong a gépkocsikért. A beregszászi autótulajdonosok jól ismerték eddigi üzletét, amely a Méhes-palota mellett volt. Nemrég gondolt egy merészet, és üzletét átköltöztette. Ma már a Bohdan Hmelnickij utcán található boltjában várja vásárlóit. Vele beszélgettünk kezdetekről, kihívásokról.

– Meséljen magáról!

– Beregszászban születtem, itt is nőttem fel. A helyi 4. számú Kossuth Lajos Középiskolában tanultam, majd az érettségit követően az Ungvári Nemzeti Egyetem jogi karán folytattam a tanulmányaimat. Fiatalon egész perspektivikus szakmának tartottam a jogi ágazatot, de hamar rá kellett jönnöm, hogy nem ez az én utam. A gépkocsik iránti szeretet már gyermekkorom óta meghatározza az életemet. Édesapám a ’90-es években indította el saját autóalkatrészeket árusító kioszkját a beregszászi piacon, én pedig úgy döntöttem, hogy folytatom az általa elkezdett utat.

– Majd saját vállalkozásba kezdett.

– Számunkra ez egy családi vállalkozás, amelynek működtetéséből mindenki kiveszi a részét. A piacon található részlegünk még ma is működik. Be kell valljam, ez az ágazat sem megy mindig zökkenőmentesen. Kezdetben kevesebb gépkocsi volt jelen vidékünkön, a technológiai fejlődéseknek köszönhetően pedig egyre több és újabbak jelennek meg. Nekünk meg igazodnunk kell a változásokhoz. Számomra kihívást jelentett egy-egy új autó megismerése, alkatrészeinek megtanulása, beszerzése. Egy ilyen szaküzletbe nem csupán vásárolni járnak az emberek, hanem tanácsot kérni is ha elromlott az autójuk, mi lehet a baj, milyen alkatrészt célszerű vásárolniuk. Sokan úgy döntenek, hogy ha probléma adódik, nem viszik szerelőhöz a kocsijukat, hanem megpróbálják maguk megjavítani, ilyenkor kérik ki a tanácsaimat. Nekem pedig felkészültnek kell lennem a régebbi modellek működéséből, de a legújabbakéból is.

– Milyen kínálattal várja a vásárlóit?

– Széleskörű választékkal várjuk vásárlóinkat. Üzletünkben szinte minden megtalálható, ami a gépkocsik javításához, karbantartásához szükséges – ilyenek az akkumulátorok, festékek, adalékok, különböző kiegészítők. Emellett a boltban horgászati felszerelések is megtalálhatóak: különböző horgászbotok, orsók, zsinórok, csalik. Én magam is szívesen hódolok a horgászatnak, ezért úgy gondoltam, hogy jó ötlet lenne, ha nem csak autóalkatrészek, de a halfogáshoz szükséges dolgok is kaphatóak lennének a boltban.

– Mint minden ágazatban, itt is szükséges a megújulás.

– Ez így igaz. Megújulni, fejlődni folyamatosan kell, hogy ne maradjunk le. A kínálatot is folyamatosan újítom, a vásárlók igényeihez igazítom – ha egy adott alkatrész épp nincs készleten, rendelés útján be tudom szerezni azt. A helyiséget is bővítettem, a Méhes-palota mellől elköltöztünk, és ma már a Bohdan Hmelnickij utcán, az Okko benzinkúttal szemben vagyunk megtalálhatók. A fejlesztések terén azonban így sem álltunk meg, hiszen a nagy üzlet még épülőben van.

– Hogyan oldották meg a karanténnal járó nehézségeket?

– Egy nem mindennapi helyzettel találtuk szembe magunkat tavaly. Mindennap dolgozom, ezért elég furcsa volt, mikor be kellett zárnunk, és otthon kellett maradnunk. Azonban sikerült tartalmasan tölteni azt az időszakot is. Házhozszállítással dolgoztunk, feltöltöttük készleteinket, tervezgettük a jövőt.

– Mit jelent önnek a vállalkozása?

– Büszkeséget, hogy sikerült mindezt elérnünk. Mint említettem, gyermekkorom óta ez a szenvedélyem, és szerencsésnek mondhatom magam abban, hogy azzal foglalkozhatom, ami az érdeklődési köröm. Természetesen sok munkával és fáradsággal jár egy bolt vezetése, de a visszajáró vásárlói kör azt mutatja, hogy megéri csinálni.

– További tervek…

– Sok tervünk van, a bővítésben nem álltunk meg. Nagy álmom egy szupermarket külsejű bolt kialakítása. Itt már nemcsak autóalkatrészek vásárlására lenne lehetőség, hanem külön részleget kapnának a horgász felszerelések is, valamint lenne ott gumiszerviz és autómosó is.

– Mi pedig további sikereket kívánunk!

Kurmay Anita

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 38. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.