HáziPatika.com

| 2021. 09. 25. – 10:06 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az alvásproblémák sok ember életét megkeserítik. Sok tévhit és félinformáció kering azonban a téma körül, ezért talán nem árt tisztázni, hogy a nagy információdömpingben minek hihetünk és minek nem.

Az első nagy tévhit az alvással kapcsolatban, hogy a horkolás minden esetben ártalmatlan. Tény, hogy néha szinte mindenki horkol. Ha azonban valakinél rendszeressé válik, az alvási apnoéra utalhat. Ilyenkor alvás közben a légutak elzáródnak, légzészavar, esetleg alkalmanként rövid, átmeneti légzésleállás történik. Ez hosszú távon krónikus betegségek kialakulásához vezethet. Éppen ezért a rendszeresen horkolóknak érdemes alvásvizsgálatra menni - írja a Házipatika.com.

A hosszú szieszta nem egészséges

A délutáni szundításokkal kapcsolatban el kell mondanunk, hogy a rendszeres hosszú délutáni szieszták nem túl egészségesek. Egy 10-20 perces minialvásnak sok előnyös hatása lehet, például éberebbek, fókuszáltabbak, jobb kedvűek lehetünk tőle. Ugyanakkor, ha ennél rendszeresen (jóval) hosszabban szundítunk napközben, az már negatív hatással lehet az éjszakai alvásunk minőségére. Természetesen az sem mindegy, hogy mikor szundikálunk. A délutáni rövid sziesztát érdemes 15 óra előtt megejteni.

Szintén nem igaz, hogy minél többet alszunk, annál jobb. Létezik olyan, hogy egy alvás "túl sok". Ha például éjszakánként rendszeresen többet alszunk 9 óránál, az hosszú távon fejfájáshoz, fokozott fáradékonysághoz vezethet. Az is tévhit, hogy ahogyan öregszünk, egyre kevesebb alvásra van szükségünk. Valójában inkább arról van szó, hogy az öregedés természetes folyamatai befolyásolhatják az alvás mennyiségét és minőségét, de ez nem azt jelenti, hogy egy idősebb szervezetnek lényegesen kevesebb alvásra van szüksége. A 65 év fölötti korosztály számára is az éjszakánkénti 7-8 órás alvás az ideális.

Mindent szabad, de nem minden használ

Az sem igaz, hogy ha hétköznapokon nem tudtunk eleget aludni, akkor hétvégente bepótolhatjuk. Alkalmanként ezzel sincs baj, de jobb, ha nem válik szokássá, mivel szervezetünk számára az a legegészségesebb, ha van egy kialakult alvási rutinunk, és hétköznap és hétvégén is nagyjából ugyanakkor kelünk és fekszünk. Azoknak sem kell aggódnia, akik lefekvés előtt szeretnek sportolni, illetve csak ilyenkor van rá idejük. Kutatások szerint az esti vagy akár a közvetlenül lefekvés előtt végzett alacsony vagy közepes intenzitású edzés még akár segíthet is abban, hogy könnyebben tudjunk elaludni. Amit érdemes kerülni ebben a napszakban, az a magas intenzitású, megerőltető, többórás sporttevékenység, mert ez viszont már tényleg negatívan befolyásolhatja az alvásunk minőségét, írta a Bright Side életmód portál.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés