Kárpátinfo hetilap


| 2021. 09. 25. – 19:09

Több visszajelzést is kaptam az őszi kalászosok vetésével kapcsolatban, ezért szeretnék ezen kérdésekre röviden válaszolni.

Legelőször is: a kultúrák vetési idejét be kell tartani. Azt is értem, hogy ezeket az időket betartani nehéz, szinte lehetetlen, mivel a két pólusú vetésforgó (kukorica – őszi kalászosok) ennek nem felel meg. Ezért szemléletváltásra van szükség. A közeljövőben tehát ezt a problémát kell megoldani.

Mivel a szemes kukorica későn kerül a tárolóba – sokszor novemberig is elhúzódik a betakarítása –, az őszieket nem tudjuk idejében elvetni, 4-5 pólusú vetésforgót kell bevezetni.

A második problematikus kérdés a minőséges vetőmag beszerzése. Amit egyébként meg lehet vásárolni (igaz, nem olcsón) különböző cégeknél. Óriási a fajtaválaszték. De tudatosítani kell: csak minőséges vetőmagot célszerű vetni.

A harmadik probléma a tápanyag-utánpótlás, különösen a foszfor-kálium, mivel a talajaink szegények ezen elemekben. A műtrágyák árai történelmi csúcsot értek el: a komplex műtrágyák ára 20000-21000 UAH tonnánként. Mint tudjuk, hektáronként 2-3 mázsa lenne célszerű. A műtrágyákat vetés előtt vagy vetéssel kell a talajba juttatni.

Különös figyelmet kell fordítani a talajelőkészítő munkálatokra – idejében végezzük el azokat! Az is igaz, hogy a takarmánybúza és -árpa felvásárlási ára felment és igencsak keresett lett. Ahhoz, hogy gazdaságosan termeljünk, el kell érnünk a 4-5 t/ha átlaghozamot.

Sokan teszik fel a kérdést, hogy célszerű-e vetni az őszieket monokultúraként. Ehhez duplájára kell növelni (5-6 mázsa) a műtrágyák mennyiségét és legalább 3-4 permetezést kell elvégezni a gombabetegségek ellen (a tavaszi és nyári időszakban).

Várom továbbra is kérdéseiket és szívesen válaszolok Önöknek. Tel.: 0975166318 vagy 0503723469.

Novák András
szaktanácsadó


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek