Kultúra | 2021. 09. 25. – 08:34 |
A beregszászi református templomban tartotta tanévnyitó ünnepségét a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RFKMF) szeptember 24-én. Fotó: Kurmay Anita

Hirdetés

A beregszászi református templomban tartotta tanévnyitó ünnepségét a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RFKMF) szeptember 24-én.

Az ünnepség kezdetén Margitics János, a Beregszászi Református Egyházközség lelkipásztora köszöntötte a jelenlévőket. Nemzeti imádságunk eléneklését követően Csernicskó István, a Rákóczi Főiskola rektora köszöntötte az elsős hallgatókat. Kiemelte, a főiskola huszonöt éves múltra tekint vissza, mely alatt az intézmény komoly fejlődésen ment keresztül. „Nagy öröm számunkra, hogy a tavalyi háromszázkilencvenhárom hallgató után idén négyszáztizenöt elsős kezdi meg a tanévet” – hangsúlyozta, majd hozzátette: a doktori fokozattal és docensi kinevezéssel rendelkező oktatók száma is növekedett. Beszédének végén sok sikert és eredményes tanévet kívánt a gólyáknak.

Ezt követően Szabó Levente első évfolyamos magyar szakos hallgató olvasta fel a hallgatók fogadalomtételét, majd Csernicskó István és Orosz Ildikó kézfogásukkal az intézmény hallgatóivá avatták a diákokat.

A tanévnyitó ünnepségen átnyújtották a főiskola tudományos tanácsa által létrehozott Rákóczi-díjat, amely az önálló kárpátaljai magyar nyelvű felsőoktatás létrejöttének, a főiskola megmaradása és fejlesztése érdekében döntő szerepet vállaló személyek tevékenységének elismerése. A kitüntetésben azok részesülhetnek, akik erkölcsi kiállásuk, anyagi támogatásuk révén jelentősen hozzájárultak több ezer kárpátaljai magyar fiatal képzéséhez. A díjat minden évben két személy – egy anyaországi vagy külföldi és egy kárpátaljai – kaphatja. Az idei évben a Rákóczi-díjat Misovicz Tibor, a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány titkára és Herczog György, a Kárpátaljai Nemzeti Kisebbségek Kulturális Központjának vezető módszerésze vehette át. „Jelen lehettem a főiskola megalapításánál, amely mindig jó vezetők kezében volt, kívánom, hogy továbbra is maradjon így” – mondta Misovicz Tibor.

2019-ben a főiskola első alkalommal adományozott Tomcsányi Hűségdíjat, mellyel azon oktatót vagy dolgozót tüntetik ki, aki legalább két évtizede kiemelkedő tevékenységével segítette az intézmény fejlődését. Az idei tanévben Molnár József, a Földtudományi és Turizmus Tanszék vezetője kapta az elismerést.

Szintén első alkalommal adományoztak 2019-ben Rákóczi-főiskoláért emlékérmet. A díjat a főiskola azon kutatójának, oktatójának vagy munkatársának ítélhetik oda, aki legalább tízéves munkaviszonnyal rendelkezik az intézményben. Idén az emlékérmet Nagy Zsuzsanna, a főiskola tervező közgazdásza és Szabó Géza, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány egykori kuratóriumi elnöke vehette át.

A 2021-es tanév kezdetén is átadásra került a Rákóczi Főiskola kiváló dolgozója kitüntetés, melyet azon aktív oktatók, kutatók és alkalmazottak kaphatnak, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak munkájuk terén. A díjat idén Belovics Andrea, a főiskola könyvelője és Buda Zsuzsanna, a Tanulmányi és Karrier-követési Osztály vezetője érdemelte ki.

Orosz Ildikó, a főiskola elnöke köszönetet mondott mindazoknak, akiket kitüntettek, hiszen „az ő munkájukra is szükség volt ahhoz, hogy most itt lehessünk”. Továbbá kiemelte, hogy a folyton változó világunkban folyamatos tanulásra van szükség, nem lankadhat a figyelmünk, különben nem tudunk felzárkózni, tovább lépni. „Az okos ember másnak a példáján és kárán tanul, s a maga tapasztalataival előbbre viszi a jót, mit örökölt, elődeitől átvett. Ez minden nemzedék társadalmi kötelezettsége” – zárta beszédét az elnök asszony Erdélyi László Gyula magyar bencés szerzetes gondolataival.

Az esemény záróakkordjaként a történelmi egyházak képviselői kérték Isten áldását a jelenlévők életére.

Kurmay Anita

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 39. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.