Életmód | 2021. 09. 26. – 12:05 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az öblítés során kórokozók hada kerül a levegőbe, ami könnyedén megbetegíthet.

Hajtsuk le a vécéülőkét, ha jót akarunk!

Régóta húzódó vita a háztartásokban, hogy a férfiak nem hajlandóak dolguk végeztével lehajtani a vécéülőkét. Pedig ennél az apróságnál sokkal fontosabb lenne, ha minden alkalommal, öblítés előtt a fedőt is ráhajtanánk a csészére - írja a Házipatika.com.

Minden egyes alkalommal, ha lehúzzuk a vécét, a víznyomás hatására csak a dolgok nagyja távozik, egy részük permetként a levegőbe kerül és telehinti a fürdőszobát. Vannak természetesen olyan újfajta kagylók, ahol nem hatalmas vízzubogás kíséretében távozik a vizelet és a széklet, de a régebbi típusoknál komoly mennyiségű ártalmas anyag kerülhet a levegőbe és a fürdőszoba felületeire.

A szakértők kísérletei azt bizonyítják, hogy a baktériumok és a vírusok ily módon sokáig képesek túlélni a fürdőszobában, és olyan felületeken is megtapadnak, mint a mosdókagyló, a törölközők vagy a fogkefe. Innen már csak egy lépés, hogy ezek a kórokozók a mit sem sejtő háziak szervezetébe jussanak.

Vigyázzunk a nyílt sebekre!

Egy egészséges ember számára ez alapvetően nem jelent olyan hatalmas kockázatot, de mondjuk, ha valakinek nyílt sebe van, az már komolyabb veszélyforrás, arról nem is beszélve, hogy egyes komolyabb betegséget okozó baktériumok és vírusok, mint a szalmonella, a norovírus, vagy a hepatitisz A, a szájba jutva azonnal képesek fertőzni.

Érdemes tehát minden öblítéskor lehajtani a vécé fedelét, és a szájápoláshoz szükséges felszerelést egy szekrényben tartani, hogy minimálisra csökkentsük a megbetegedés esélyét. Ha valaki kénytelen nyilvános mosdót használni, jól teszi, ha közvetlenül az öblítés pillanatában elhagyja a helyiséget.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.