Gazdaság | 2021. 09. 26. – 19:09 |
Az őszi időszak egyik legveszélyesebb kórokozója a szürkepenész.  Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az őszi időszak egyik legveszélyesebb kórokozója a szürkepenész. Az időjárási viszonyok és a gazdák figyelmetlenségének kombinációja a fertőzés tömeges fellépéséhez vezethet, ami hatalmas terméskiesést jelent. Érdemes tehát az őt megillető figyelmet fordítani erre a betegségre, pontosabban az ellene való védekezésre. Ugyanis a fertőzés csírái óhatatlanul is minden fóliasátorban jelen vannak.

Hogyan támad?

Mint már említettük, a fóliasátrakban a kórokozó meglétében szinte biztosak lehetünk, csak a számára kedvező feltételekre vár. Az egyik ilyen feltétel a nedvesség. A szellőztetés elégtelenségéből adódóan a sokáig nedves növényeken szinte biztos a fertőzés. Tovább segíti a fertőzés fellépését és terjedését az egyre hosszabb éjszakákkal járó egyre hosszabb harmatos időszak, valamint hogy a termés a hideg éjszakák folyamán annyira áthűl, hogy sokszor még délben sem tud a harmatpont fölé átmelegedni. Ez azt jelenti, hogy a bogyók még délben is vizesek, harmatosak lesznek. Igaz ugyan, hogy a hőmérsékleti optimuma 25 0C, de 5 és 40 0C között bármikor képes a kórokozásra. A hosszan tartó nedvesség kombinációja a számára kedvező hőmérsékleti tartománnyal pedig biztos recept a betegség fellépéséhez.  

Terjedését elősegítik a növényápolásból adódó sebek, de az ép bőrszöveten keresztül is képes bejutni a növénybe.

Hogyan ismerjük fel?

A paradicsom levelén megjelenő tünetek igen jellegzetesek. Általában a levél vége felől támad, megfertőzi a levélnyelet is, s a fertőzött rész lelóg. Általában megjelenik rajta a jellegzetes szürke penészgyep is.
A paradicsom termésén kétféle tünetet okozhat. Az egyik tünet a bogyórothadás, amikor a termés egyre növekvő foltban elkezd rothadni, s a bogyók lehullnak. A másik tünet, amikor a bogyókon apró, 2-3 mm átmérőjű kerek foltok láthatók, középen tűszúrásnyi sebbel. A foltok körül világos, viaszos bevonatra emlékeztető, gyűrűszerű rajzolat jelenik meg, amely nem alakul ugyan át lágyrothadássá, de a termés eladhatóságát (árát) nagyban csökkenti.

Hogyan védekezzünk?

A szürkepenész elleni védekezésben nagy szerepe van a megelőzésnek. E célból több teendőnk is van. Az első a növényi maradványok eltávolítása a fóliasátorból. Ez vonatkozik mind a szezon közbeni zöldmunkákra (levelezés, kacsok eltávolítása), mind a szezon végi nagytakarításra. A második a zöldmunkák utáni gyors sebgyógyulás biztosítása fűtéssel, szellőztetéssel, minimális sebfelülettel. A harmadik, de talán legfontosabb megelőzési teendőnk a páralecsapódás megakadályozása, vagy legalább is gyors felszáradása rendszeres szellőztetéssel (akár egyidejű fűtéssel is).

A vegyszeres védekezésnél tudnunk kell, hogy gyógyítani nem, csak leállítani tudjuk a további fertőzést. Ezért fontos, hogy idejében, a legelső tünetek megjelenésekor, de akár megelőző jelleggel is kezdjük meg a védekezést a szürkepenész ellen.   

A megelőző vegyszeres védekezést a kombinált hatásspektrumú permetszerek helyes megválasztásával érdemes elvégezni. Ez azt jelenti, hogy például ha amúgy védekeznünk kell a fitoftóra ellen, akkor olyan permetszert használunk, amely egyben a szürkepenész ellen is jó mellékhatással bír. Ilyenkor ajánljuk például a Shavitot, vagy az Amistart stb. Ha cladospórium ellen kell védekeznünk, akkor a Bravo 500-as használatával érhetünk el ugyanilyen „kettőt egy csapásra” hatást.

Amennyiben már fellépett a fertőzés, vagy az időjárási körülmények ezt megkövetelik, indokolttá válhat a speciális szürkepenész elleni szerek használata. Ilyenek a már rég ismert Teldor permetszer, vagy a legújabb sláger, a Switch, valamint a Luna sensation.

Az utóbbi időben több új szer is megjelent a gazdaboltok polcain, amelyek hatásosak lehetnek ugyan a szürkepenész ellen, de a felhasználásuk igen kockázatos. Ugyanis ezeknek a vegyszereknek a többségét a szőlő védelmére fejlesztették ki, arra is van engedélyeztetve. A szőlőnél megtehetik azt, hogy egy hosszú, több hetes élelmezésügyi várakozási időt is előírjanak az engedélyeztető hatóságok, de a már érésben lévő paradicsomállományban ez betarthatatlan.

Gál István,
Pro Agricultura Carpatika Alapítvány

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 38. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.