HáziPatika.com

| 2021. 09. 26. – 14:03 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az aranyér igen kellemetlen, időnként kifejezetten fájdalmas lehet, és bár nagyon sok krémet, kenőcsöt vagy kúpot kipróbálhatunk a tünetek enyhítésére, nagyon fontos az is, hogy az étrendünket megváltoztassuk. Bizonyos ételek ugyanis tovább ronthatják az állapotunkat.

Azt jól tudjuk, hogy a székrekedés nagymértékben hozzájárulhat az aranyér kialakulásához, ezért érdemes rostdús ételeket fogyasztani. Ugyanakkor, a túl sok rost (különösen, ha nem kíséri elegendő folyadék) csak tovább ronthat a betegség állapotán, mert a rostok "összetapadhatnak", és így még nehezebb a székletet kiüríteni.
A rostban gazdag élelmiszereket, például a hüvelyeseket, érdemes tehát kerülni, és azokat előnyben részesíteni, melyekben közepes mennyiségű rost található (ilyen például a brokkoli, a datolya, az aszalt szilva stb) - írja a Házipatika.com

A finomított gabonafélékből készült termékeket is érdemes lecserélni, hiszen ezekből éppen a jó emésztéshez szükséges rostanyagok hiányoznak. A teljes kiőrlésű gabonafélékből készült péksütemények ezzel szemben segítik az emésztésünket, így az aranyér elleni küzdelemben is a segítségünkre lehetnek.

A feldolgozott, adalékanyagokkal teli élelmiszereket is iktassa ki az étrendjéből az, akinek aranyere van. Nemcsak azért, mert ezekben rendkívül kevés a jó emésztéshez szükséges rostanyag (illetve, más mikrotápanyagokban is szegények ezek az ételek), de az adalékanyagok mikroszkopikus gyulladásokat is okozhatnak, és irritálhatják az aranyeret, tovább fokozva a panaszokat.

A túlságosan sós ételek miatt egyrészt felborulhat a szervezetünk folyadékegyensúlya, az enyhe fokú kiszáradásnak pedig az egyik következménye a székrekedés. A kemény székletet pedig nehezebb kiüríteni, emiatt fokozódhatnak az aranyeres tünetek. A sós ételek miatt kialakuló puffadás miatt is sokat romolhat az aranyér állapota.
Érdemes kerülnie az aranyérrel küzdőknek a tejtermékeket is, egyrészt, mert ezek fokozott gázképződéssel járhatnak együtt (és ez további kellemetlenségeket okozhat az egyébként is fájdalmas aranyér mellett), másrészt, mert a sok tejtermék "nagyobb" és nehezebben üríthető széklettel járhat együtt. Azonban a tejtermékekre adott reakciók egyénenként változnak, ezért érdemes egy kicsit kísérletezni ezekkel.

Az egyik legelső tanács, melyet az aranyeres betegek kapnak, hogy lehetőség szerint mondjanak le a túl fűszeres és csípős ételekről. Ez különösen igaz azokban az esetekben, ha valakinek vérzik is az aranyere. A csípős ételekben található anyagok ugyanis nagyon irritálhatják a sebes részeket. A csilipaprikát, cayenne-i borsot és egyéb csípős fűszereket tartalmazó ételek fogyasztását tehát halasszuk akkorra, amikor már elmúltak az aranyeres panaszaink.

Az sem mindegy, hogy mit iszunk. Ha aranyerünk van, akkor az alkohol- és koffeintartalmú italok fogyasztását egyaránt érdemes csökkenteni. Ezek (enyhébb vagy erőteljesebb mértékben) dehidratáló hatásúak, így a székrekedés kialakulásához is hozzájárulhatnak. A kemény széklettől nehezebb megszabadulni, és az erőlködéstől csak tovább romolhat az aranyér állapota. 

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés