Kultúra | 2021. 09. 27. – 14:19 |
Munkácson nyolc alapító taggal megalakult a Kárpátaljai Pálinkalovagrend, amely a továbbiakban egyesületi formában folytatja tevékenységét. Fotó: Kovács Elemér

Hirdetés

Munkácson nyolc alapító taggal megalakult a Kárpátaljai Pálinka Lovagrend, amely a továbbiakban egyesületi formában folytatja tevékenységét. A civil szervezet tagjai azt tűzték ki célul, hogy a nagy hagyományokat magában hordozó nedű tradicionális értékeit megismertessék az érdeklődőkkel, ápolják és tovább vigyék a készítés hagyományait, valamint széles körben népszerűsítsék a kulturált pálinkafogyasztást.

Az elmúlt hétvégén nem mindennapi attrakcióban volt részük mindazoknak, akik szombat délelőtt felkeresték a munkácsi várat.

Vasárnap a Kárpát-medence különböző részéből érkezett hét pálinka lovagrend képviselői az újonnan alakult kárpátaljai pálinka lovagrend tagjaival együtt vonultak fel, hogy a felső várban található ökumenikus kápolnában részt vegyenek az avató ünnepségen. A ceremónián Harangozó Miklós görögkatolikus áldozópap arra emlékeztetett, hogy Isten áldása van minden olyan tevékenységen, amelyhez a Mindenható segítségét kérjük. A pálinka készítői munkájukkal örömet és jókedvet szereznek másoknak. Arról se feledkezzünk meg, hogy mindeközben a lovagrend tagjai közösségben, az évszázados hagyományokat folytatva, azt megújítva végzik tevékenységüket. Orosz János, a Bükki Pálinka Lovagrend nagymestere pedig arról szólt, hogy a pálinka az egész Kárpát-medencét átfogó hungarikum, amelynek készítése évszázadokra nyúlik vissza. A magyar kultúra szerves részét képezi, amelynek óriási összekötő ereje van, ez az utóbbi időben egyre nyilvánvalóbbá válik.

Erről tanúskodnak a különböző helyszíneken megrendezésre kerülő, e nemes ital jegyében szervezett népünnepélyek, mustrák, szakmai találkozók.

Ezután a lovagjelöltek esküt tettek arra, hogy minden erejükkel azon fáradoznak majd, hogy a pálinka megtalálja méltó helyét a kárpátaljai gasztronómiában, bemutatók szervezésével növelik a régió idegenforgalmi vonzerejét, részt vállalnak a kárpátaljai térség kultúrájának, történelmének, népszokásainak, hagyományainak megőrzésében s fenntartásában, népszerűsítik a kulturált pálinkafogyasztást.

Az avatási ceremóniát követően a résztvevők Zubánics László történész, egyetemi tanár kalauzolásával megtekintették a vár történelmi helyszíneit.

Ugyancsak patinás helyen, a vár Rákóczi Pincéjében, immár a fehér asztalnál, kötetlen beszélgetésre került sor a vendégek és a vendéglátók között. Bíró Krisztián, a Kárpátaljai Pálinka Lovagrend nagymestere, a vendéglátóipari egység üzemeltetője elmondta, hogy immár tíz esztendeje készít különböző gyümölcsökből pálinkát. A pincébe betérő vendégek 28-30 féle nedűből választhatnak. Megtudtuk, hogy az ország belsejéből érkező különböző csoportok tagjai körében hamar népszerűvé vált ez a nemes ital, így igen sok a visszajáró vendég. Ezért is fontos, hogy a vidékünkön készített pálinka népszerűsítése immáron szervezett formában történjen. A nagymester büszkén mutatta a pince falán elhelyezett elismerő okleveleket, amelyeket az elmúlt évek során a Kárpát-medence különböző vidékein megtartott pálinkamustrákon szerzett.

Kovács Elemér

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 39. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.