Politika | 2021. 09. 27. – 12:24 |
A Határtalanul programban hetedikesek és középiskolások Kárpát-medencei tanulmányi kirándulását lehetővé tevő pályázat nyílt meg hétfőn. Fotó: Internet

Hirdetés

A Határtalanul programban hetedikesek és középiskolások Kárpát-medencei tanulmányi kirándulását lehetővé tevő pályázat nyílt meg hétfőn - jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Budapesten.

 Potápi Árpád János hétfői sajtótájékoztatóján közölte, hogy a hetedikeseknek szóló pályázat keretösszege 1,3 milliárd forint, a középiskolásoknak szóló pedig 500 millió forint - írja az MTI.

Mindkét kiírásban 500 ezer és 5 millió forint közötti összegre lehet pályázni - tette hozzá.

A pályázatokat hétfőtől október 29-én 14 óráig lehet benyújtani elektronikusan a nemzetpolitikai informatikai rendszeren (nir) keresztül.

Az államtitkár emlékeztetett: a programról 2010-ben döntöttek, az első buszok 2011. június 4-én indultak el Budapestről.

Egy korábbi felmérést ismertetve óriási eredménynek nevezte, hogy a magyarországi egyetemisták 78 százaléka járt már határon túli magyarlakta területen, 62 százalékuknak pedig van határon túli barátja, ismerőse.

Potápi Árpád János szólt arról is, hogy a koronavírus-járvány miatt a 2019-es és 2020-as keretből támogatott kirándulások jelentős része, több mint kétezer kirándulás nem valósulhatott meg. Ezért ezek megvalósítási határidejét 2022. augusztus 31-ig meghosszabbították - mondta.

Az államtitkár kitért arra, hogy idén is megszervezik a Határtalanul középiskolai vetélkedőt, amelyben tavaly 112 ezer anyaországi és külhoni diák vett részt.

A döntőbe azonos arányba kerültek határon túli és magyarországi csapatok - jegyezte meg.

Megemlítette, hogy új lehetőséget kínálnak a Határtalanul programban aktív pedagógusoknak, akiknek tanulmányutakat hirdetnek, valamint saját tanulmányutak megvalósítását is támogatják.

A Határtalanul program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése az anyaországi és külhoni magyarság között. A programban magyarországi iskolák tanulói a magyar kormány támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalatokat szereznek a külhoni magyar közösségekről - közölte korábban a nemzetpolitikai államtitkárság.

Hozzátették: a program célja, hogy minden magyarországi fiatal iskolás évei alatt legalább egyszer eljusson egy határon túli, magyarok lakta településre szervezett formában, állami támogatással,

és a kirándulások során kapcsolatok alakuljanak ki, illetve erősödjenek meg hazai és határon túli magyar iskolák között.

A pályázati felhívások elérhetőek a www.bgazrt.hu és a www.kulhonimagyarok.hu honlapon.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.