Életmód | 2021. 09. 27. – 08:07 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A székrekedés rendkívül kellemetlen tud lenni, ám mielőtt még gyógyszerrel orvosolnánk problémát, érdemes lehet néhány természetes praktikát kipróbálni.

Következzen néhány módszer, amelyek segítségével könnyebben indul majd be az a bizonyos reggeli nagydolog. A womenshealthmag gyűjtéséből válogattunk - írja a Házipatika.com.

Rostban gazdag ételek

"A rostokban gazdag, magas víztartalmú ételek - mint például sárgarépa, az alma, vagy akár az avokádó - segítenek fenntartani a belek megfelelő mozgását" - mondja dr. Christine Lee, a Cleveland Klinika gasztronenterológusa. "A rostok továbbá megkötik a felesleges salakanyagokat, a méreganyagokat, és így azok kiürülnek a szervezetünkből. Magas vízmegkötő képességük révén pedig telítik a bélrendszerünket, ezáltal csökken az éhségérzetünk is" - teszi hozzá Lee.

Egy csésze kávé - lehetőleg melegen

"Nem véletlenül része oly sok ember reggeli rutinjának a kávé. A meleg italok is segítik a belek mozgását, a kávé pedig kifejezetten hasznos lehet ebben az esetben. Egyrészt mert a hő stimulálja a beleket, másrészt mert már önmagában a kávé, egészen pontosan a benne található koffein is hasomló hatással bír" - mondja dr. Lee.

Egy kis testmozgás

"A séta, a kocogás, vagy éppen a biciklizés, mind fokozzák az anyagcserét, ezáltal pedig a beleink mozgását is" - magyarázza dr. Lee. A szakember szerint tehát a rendszeres széklet érdekében fontos lenne, hogy mindennapjainkba a testmozgást is beépítsük. 

A gátmasszázs is segíthet

A gát és környékének masszírozása segít ellazítani az izmokat, ezáltal pedig könnyebbé válhat a székletürítés. A gátmasszázshoz érdemes némi semleges olajat használni és mindig gyengéd, körkörös mozdulatokkal végezni.

Guggolva könnyebb

Kutatások is bizonyították, hogy ha a hagyományos módon, azaz földre tett talpakkal ülünk a toaletten, akkor a végbél olyan alakot vesz fel, amely megnehezíti a széklet távozását. A guggoló pozíció hatására azonban kiegyenesedik a végbél, ami jelentős mértékben megkönnyíti a széklet áthaladását. Ezt a guggoló pozíciót a legkönnyebben úgy érhetjük el, ha vécézés közben lábainkat egy sámlira tesszük.

Igyunk sok vizet

A székrekedés egyik leggyakoribb oka a kiszáradás. Ha ugyanis a szervezetünk dehidratált lesz, a székletünk keménnyé válhat. A kemény széklet pedig - amellett, hogy már önmagában is kellemetlen - hozzájárulhat a székrekedés, azaranyérkialakulásához, de akár végbélrepedést is okozhat.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.