Kultúra | 2021. 09. 28. – 07:30 |
Nagymuzsalyban az elmúlt szombaton szüreti mulatsággal egybekötött gasztro- és borfesztivált rendeztek. Fotó: Kovács Elemér

Hirdetés

Szüret táján Nagymuzsalyt a környékbeliek csak Víg­muzsalyként emlegették. Ennek meg is volt az oka, hisz a muzsalyi szőlőhegyek felől ilyenkor vidám énekszó hallatszott. Estére a présházak környékén még egy-két cigányzenész is megjelent, s lássatok csudát, a muzsikaszóra új erőre kaptak a szüretelők: sokan táncra kerekedtek.

Évek óta felelevenítik ezt a szép hagyományt a község lakói, akik az elmúlt szombaton szüreti mulatsággal egybekötött gasztro- és borfesztivált rendeztek. Az alkalom lovaskocsis felvonulással vette kezdetét. A népviseletbe öltözött fiatalok a falu utcáin végigkocsikázva és a szomszédos településeket is felkeresve énekszóval a mulatságba hívtak mindenkit.

Ezekben a hetekben már javában tart a termés betakarítása, így valamennyien megérdemeljük, hogy ezen a hétvégi délutánon rövid pihenőt tartsunk, baráti társaságban néhány jókedvű, kellemes órát eltöltsünk, hangsúlyozta megnyitó beszédében Szegedi Erika, az egyik főszervező, a helyi iskola igazgatója.
Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere arra emlékeztetett, hogy az önkormányzati reform óta ez az első ilyen rendezvény. Öröm látni, hogy sokan más településekről is eljöttek, remélhetően így kovácsolódik össze majd ez az új közösség.

Beke Mihály András, Magyarország Beregszászi Konzulátusának első beosztott konzulja arra emlékeztetett, hogy a pandémia okozta bezártság után még inkább mindenkinek szüksége van a feltöltődésre, s ez a mostani fieszta jó alkalom erre.

Péter Csaba, a KárpátHáz civil szervezet kuratóriumának elnöke, a rendezvény főszponzora annak a reményének adott hangot, hogy sok-sok év elmúltával is tudnak majd anyanyelvükön imádkozni, énekelni és mulatni az itteni magyarok.

Mester András, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a turizmus szempontjából vidékünk egyre népszerűbbé válik. Ám ez a pozitív tendencia csak akkor folytatódik, ha teszünk is érte, többek között az ilyen, a kárpátaljai gasztronómiát, szőlészetet és borászatot népszerűsítő rendezvénnyel.

A nagyszabású kulturális műsor során a helyi hagyományőrzők mellett felléptek az itteni óvodások. Most is komplex műsorral érkeztek a halábori és kisbégányi klub táncosai. A tradícióknak megfelelően megválasztották a Szőlőhegyek királynőjét és díjjal jutalmazták a legkreatívabb madárijesztőt.

Eszenyi Gábor

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 39. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.