Mozaik | 2021. 09. 28. – 14:00 |
Az intézmény augusztus végén csatlakozott a nemzetközi szintű teszteléshez. Fotó: Internet

Hirdetés

Uniós szinten elsőként vizsgált beteget a Semmelweis Egyetem (SE) egy új Covid-gyógyszerrel kapcsolatos kutatásban, amelynek célja a szájon át szedhető készítmény hatékonyságának igazolása - áll a koronavirus.gov.hu-n hétfőn megjelent közleményben.

A Semmelweis Egyetem augusztus 23-án csatlakozott egy új, koronavírusos betegeknek adható, szájon át szedhető készítmény nemzetközi szintű klinikai teszteléséhez - írja az MTI.

A vizsgálat még várhatóan egy hónapig folyik az egyetem városmajori szív- és érgyógyászati klinikáján Merkely Béla rektor, klinikaigazgató vezetésével. 

Az európai uniós vizsgálati helyszínek közül

elsőként a SE végezte el egy klinikai vizsgálatban való részvételre jelentkező koronavírusos beteg részletes szűrését, 

továbbá országos szinten elsőként, az EU-tagországok közül pedig másodikként vont be beteget a vizsgálatba. Emellett intézményi szinten rekord rövid idő alatt történt meg a vizsgálat indításához szükséges engedélyeztetési és adminisztrációs eljárás - írták.

Csökkentheti a súlyos esetek számát

A közleményben idézték Merkely Bélát, aki elmondta: az egyetemre érkező Covid-19 betegek közül azoknak, akik megfelelnek a kritériumoknak, felajánlják a vizsgálatban való részvételt. Közlése szerint a rektor arra számít, hogy az esetszámok elmúlt időszakban tapasztalható növekedése következtében a vizsgálatban résztvevők száma is emelkedni fog.

A vizsgálatba a kórházi ellátást nem igénylő covid-pozitív betegek kapcsolódhatnak be. 

A vizsgálatokra való eljutást az egyetem biztosítja.

A vizsgálatot az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet hagyta jóvá, az Egészségügyi Tudományos Tanács Klinikai Farmakológiai Etikai Bizottságának pozitív állásfoglalása alapján.

A világszerte 400 vizsgálóközpontban, ezen belül Magyarországon hat helyszínen folyó

program célja annak igazolása, hogy a szájon át szedhető, antivirális készítmény Covid-19 betegség esetén csökkenti-e a betegség időtartamát és/vagy súlyosságát. 

A szakemberek azt remélik, hogy amennyiben a sikeres program után engedélyt kap a vizsgálati szer, időben adva a betegeknek, csökken a kórházi kezelésre szoruló, súlyos esetek száma - olvasható a közleményben.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.