Mozaik | 2021. 09. 29. – 17:00 |
A tűzelhalás az Erwinia amylovora nevű baktérium által okozott súlyos növényi betegség. Fotó: Mihajlovszka Júlia

Hirdetés

A tűzelhalás az Erwinia amylovora nevű baktérium által okozott súlyos növényi betegség. A kórokozó gazdanövényei a rózsafélék családjába tartozó 33 nemzetség kb. 130 faja, köztük az alma, a körte, a birs naspolya és számos dísznövény.

A tűzelhalás faj 16 törzsét különböztették meg különböző földrajzi helyekről, különböző növényekről vett minták alapján.

A betegség kórokozója Észak-Amerikában honos. Először 1882-ban publikálták, kórokozóját akkor Micrococcus amylovorusnak nevezték el. Európába 1955-ben került, először Angliában jelent meg.

Ukrajnában először 1999-ben fedezték fel  Csernyiveck megyében. Később Kárpátalján is felfedeztek egyes példányokat. A Beregszászi, Szőlősi, Ungvári és Ilosvai járásokban. Mára már sikerült megfékezni a betegséget.

A tűzelhalás elnevezés egyértelműen utal a kórokozó által okozott perzseléses, égésszerű tünetekre.

A fák fekélyes sebeiben, fertőzött rügyeiben telel át a baktérium, majd meleg (legalább 15 C-fok) párás, esős időben kezd fertőzni a virágon keresztül, ahonnan a hajtások szöveteiben terjed tovább. Szél, madarak és rovarok terjesztik egyik növényről a másikra a kórokozót. A rovarkártevők elleni védekezés rendkívül fontos a tűzelhalás betegség kialakulásának megelőzésében.

Tünetei a következők: A virágok elfeketednek, a hajtásrész pásztorbotszerűen visszahajlik. A fertőzött ágakon tejszerű, majd megbarnuló baktériumnyálka látható, a háncs puha és barna lesz. Gyümölcsfertőzés esetén leggyakrabban a fiatal éretlen gyümölcsök fertőződnek meg, az érett gyümölcsökön ritkán alakulnak ki tünetek.

A  gyümölcs először szürkészöld, majd vizenyős lesz, később megbarnul, megfeketedik, mumifikálódik és a fán marad vagy lehull.

A betegség megelőzéséhez szükséges a fák folyamatos szemrevételezése, a fertőzött részek eltávolítása legalább 40-60 cm-es egészségesnek látszó hajtásrésszel, emellett nagyon fontos az eszközök fertőtlenítése, különben a betegség visszaszorítása helyett épp ellenkezőleg, annak terjesztése következik be.

A vágószerszámokat minden metszést követően le kell fertőtleníteni háztartási hypo 10%-os oldatába néhány másodperces bemártással. A lemetszett ágrészeket, hajtásokat meg kell semmisíteni, vagy azonnal el kell égetni, vagy mélyen elásni. Virágzás előtt réztartalmú szerek permetezésével lehetséges a védekezés.

Fontos kiemelni, hogy a réz-készítmények csak megelőzőleg és helyileg használhatóak, hiszen kontakt készítmények, emellett virágzó kultúrában alkalmazva komoly virágkárosodást, ezzel termésveszteséget okozhatnak. Az elhúzódó virágzási idejű fajtákon a virágok leszedése megakadályozza a fertőzés kialakulását.

Mihajlovszka Júlia

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.