Politika | 2021. 09. 29. – 07:33 |
Felszólítom a magyar partnereket, hogy most ne „szítsák az érzelmeket”, mert gyakran mondanak mindenfélét Ukrajnára - jelentette ki Dmitro Kuleba. Fotó: Internet

Hirdetés

Felszólítom a magyar partnereket, hogy most ne „szítsák az érzelmeket”, mert gyakran mondanak mindenfélét Ukrajnára, ami nekünk nem tetszik, de mi nem reagálunk érzelemtől fűtötten – jelentette ki Dmitro Kuleba külügyminiszter kedden az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek adott interjújában, idézi a Karpat.in.ua.

Az ukrán diplomácia vezetője elmondta, hogy szerinte a mostani esetben pragmatikusan kell cselekedni, keresni kell a kiutat ebből a válságból, amely megfelel mind Ukrajna, mind Magyarország érdekeinek, mert ez Európa érdekeinek is meg fog felelni.

„Ellenzem, hogy ebben a helyzetben az érzelmeink vezéreljenek minket és magyar partnereinket” – hangoztatta.

Hozzátette, „nem vonjuk kétségbe Magyarország jogát szerződés kötésére a Gazprommal. De világosan látjuk, hogy Magyarország köthetett volna gazdaságilag nem kevésbé előnyös megállapodást, amely magában foglalta volna az Ukrajnán keresztüli tranzitszállítást.”

Kuleba megjegyezte, hogy tudja, Oroszország követelése volt Ukrajna kizárása a gáztranzitból, és ezt Magyarország elfogadta, ami nem felel meg az ukrán érdekeknek.

„Mi a saját érdekeinket védjük. Ennyi az egész történet” – fűzte hozzá.

Azt is elmondta, hogy Ukrajna az Európai Bizottságtól kér magyarázatot, mert fontos annak megértése, hogy ez a szerződés miként hat ki az Európai Unió energiabiztonságára.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.